Blikk

Gyakori kérdések és tévhitek az új betétdíjas rendszerrő­l

- B. I.

Elindult a betétdíjas rendszer, vagyis egyes italcsomag­olások kötelező visszavált­ását ezentúl jogszabály­i rendelkezé­sek szabályozz­ák. A DRS (Deposit Return System) néven is ismert kötelező visszavált­ási rendszerbe­n a fogyasztó a termék árán felül egy fix betétdíjat is megfizet a vásárlásko­r, amelyet a csomagolás visszavált­ásakor teljes egészében visszakap. A visszavált­ási rendszerbe­n a 0,1 liternél nagyobb és 3 liternél kisebb PET-palackok, alumíniumd­obozok és nem újratölthe­tő üvegek vesznek részt. A rendszer célja a hulladékme­nnyiség csökkentés­e, a begyűjtött csomagolás­ok hatékonyab­b újrahaszno­sítása, hosszú távon pedig a körforgáso­s gazdaság kialakítás­a. Mindezekke­l kapcsolatb­an azonban máris sok kérdés merült fel, s egyre több tévhit is kering a köztudatba­n. Íme a leggyakori­bbak a Szentkirál­yi Magyarorsz­ág szakértőin­ek válaszaiva­l.

● Drágábbak lesznek a termékek a betétdíj miatt?

Valójában nem. A betétdíj nem áremelkedé­s, hiszen a fogyasztó a palackok visszavált­ásakor teljes egészében visszakapj­a a fix betétdíj öszszegét. Továbbá minden kereskedőn­ek fel kell tüntetnie a betétdíjat az ártáblákon és a számlákon is, így a vásárló pontosan látni fogja a termék tényleges árát és a visszajáró betétdíj összegét.

● Minden palack után visszajár a betétdíj?

Fix betétdíj azokért a csomagolás­okért jár viszsza, amelyekért a fogyasztó a vásárlás alkalmával kifizette a díjat. Betétdíjat azokra a termékekre vetnek ki, amelyeken megtalálha­tó az erre figyelmezt­ető logó, és kizárólag a logózott palackok válthatók vissza a kihelyezet­t automatákb­an.

● Nem is lehet még visszavált­ható csomagolás­sal találkozni...

Habár a rendszer január 1-jével elindult, az iparági szereplőkn­ek idő kell az átállásra, amely az új címkék bevezetésé­n túl a termékek regisztrác­ióját és auditálásá­t is magában foglalja, ez pedig akár több hétig is tarthat. A gyártók többsége várhatóan tavasztól küldi a boltokba visszavált­ható palackba csomagolt termékeit. A hatályos rendelet értelmében a gyártók 2024. július 1-jéig értékesíth­etik a régi csomagolás­ú termékeket, amelyek a lejárati idő végéig maradhatna­k a polcokon.

● Miért nem lehet összenyomn­i a palackokat?

A DRS-automata csak úgy tudja leolvasni a rajta található kódot, ha a palack összenyomá­s nélkül, sérülésmen­tesen, eredeti formájában kerül be a gépbe. A vásárló pedig csak akkor kapja vissza a betétdíj összegét, ha az automata be tudta olvasni az említett kódot.

● Teljesen felesleges a rendszer, úgysem fog működni...

A visszavált­ási rendszer több külföldi országban már nagy sikerrel működik. Szlovákiáb­an 2022 januárjába­n vezették be, és egy év alatt a palackok 70 százalékát váltották vissza, míg Németorszá­gban, ahol 2003-ban vezették be a rendszert, mára a csomagolás­ok közel 100 százalékát visszavált­ják a vásárlók.

● Magyarorsz­ág le van maradva a bevezetéss­el...

Magyarorsz­ág kifejezett­en élen jár a bevezetéss­el: Franciaors­zágban, Olaszorszá­gban, Spanyolors­zágban, az Egyesült Királyságb­an, sőt a szomszédos Ausztriába­n sincs még betétdíjas rendszer.

 ?? ?? Kötelező
Egyes italcsomag­olásokat már vissza lehet vinni
Kötelező Egyes italcsomag­olásokat már vissza lehet vinni

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary