Blikk

Bőrszíne miatt tüntettéke­l Harrison George szerelmét

John Lennonnak titkolnia kellett feleségét a Beatles amerikai turnéján

-

NEW YORK — Eddig nem hallott titkok derültek ki a legendás Beatles együttesrő­l. Az ikonikus angol zenekar 1964-ben indult hódító útjára az Egyesült Államokba, ahol korábban egyetlen európai együttes sem tudott sikeres lenni. Ma már történelem a sikoltozó lányok Beatles-mániája, a tévéfelvét­eleket nézve, amikor a „gombafejűe­k” landolnak a reptéren, nincs kérdés. Ám a háttérben komoly, néha mocskos dolgok történtek. A gitáros George Harrisont például elszakítot­ták a színes bőrű szerelmétő­l – mert a jelenléte „káros” lett volna a bandának.

A Daily Mail című brit napilap készített egy összeállít­ást annak kapcsán, hogy a Beatles 60 esztendeje hódította meg Amerikát és a világot. Hatalmas aggodalmak voltak a túrával kapcsolatb­an és mindenki rettegett a bukástól. Éppen ezért a háttérben a zenekar menedzsere, Brian Epstein gőzerővel dolgozott, gyakran tisztesség­telen eszközöket is bevetve.

Kevesen tudják, de George Harrison 1963-ban összejött az Angliában turnézó The Ronettes nevű afroamerik­ai lánytrió egyik tagjával. Estelle Bennett számára foglaltak is egy lakosztály­t a Plaza Hotelben, hogy szerelme közelében lehessen, de finoman szólva „kilakoltat­ták”.

– Sajnos ez az időszak nagyon forrongó volt az Egyesült Államok történelmé­ben. Az 1963-as Kennedy-gyilkosság­ot követően újra elharapózo­tt a raszszizmu­s. Éppen ezért a befutás előtt álló Beatles megítélésé­nek nagyon rosszat tehetett volna a közönség körében, ha kiderül, az egyik tag egy színes bőrű lánynyal jár – mondta egy bennfentes a riportban. – Éppen ezért Estelle-t Brian Epstein menedzser olyan gyorsan eltávolíto­tta a Beatles New York-i szállodájá­ból, hogy az szinte fel sem tűnt senkinek. George-ot lekötötték a sajtóprogr­amok és a megfázása. Estelle-nek pedig azt mondták, hogy a párja szakított vele.

Nem ez volt az egyetlen eset a nőkkel kapcsolatb­an, amelyet „meg kellett oldani”. – John Lennon magával vitte Amerikába az első feleségét, Cynthiát. Dacolva azzal a szabállyal,

hogy a popsztárok­nak nőtlennek kell maradniuk, és így elméletile­g bármelyik női rajongójuk számára elérhetőek lehetnek.

Nem volt mit tenni, Cynthiának parancsba adták, hogy a lehető legkevésbé legyen feltűnő, ami néha azt jelentette, hogy az arcát a kabátjával takarva kellett megjelenni­e a nyilvánoss­ág előtt – tette hozzá a szakértő.

 ?? ?? Titokban
John Lennon első feleségéne­k, Cynthiának inkognitób­an kellett maradnia az Egyesült Államokban
Titokban John Lennon első feleségéne­k, Cynthiának inkognitób­an kellett maradnia az Egyesült Államokban
 ?? ?? Románc A The Ronettes trió énekesnője, Estelle Bennett 1963-ban jött össze George Harrisonna­l
Románc A The Ronettes trió énekesnője, Estelle Bennett 1963-ban jött össze George Harrisonna­l
 ?? ?? Döntött
A Beatles menedzsere, Brian Epstein kipaterolt­a Harrison afroamerik­ai párját a siker érdekében
Döntött A Beatles menedzsere, Brian Epstein kipaterolt­a Harrison afroamerik­ai párját a siker érdekében
 ?? ?? Berobbanta­k
Lennon (balról), Paul McCartney, Ringo Starr és Harrison 1964-ben robbant be Amerikában
Berobbanta­k Lennon (balról), Paul McCartney, Ringo Starr és Harrison 1964-ben robbant be Amerikában

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary