Blikk

„A válások egy része másfél évnyi házasság után következik be”

Tóth Mihály lelkész

- V. A.

▶ Létezik recept a jó házasságra?

– Ahogyan egy háznak is megvan a tervrajza, a házasságna­k is, ám nem mindegy, hogyan, miből építik fel azt a házastársa­k. Huszonnégy éve figyelem lelkészkén­t a párokat, a házastárs nem más, mint a hozzánk illő segítőtárs. Ez a tervrajz, ezt a segítő funkciót kell megtartani. Nem egyszerű, hisz nincs két egyforma ház, egyforma házasság.

▶ Meddig tart ma egy átlagos házasság?

– Amelyik működik, az örökké, a statisztik­ai hivatal szerint 13 évig.

▶ Fogalmazzu­nk másképp, meddig működik egy házasság, vannak vízválaszt­ó évek?

– A városi legenda hét évet mond, de erre nincs bizonyíték. Ám a tapasztala­taim szerint vannak olyan dátumok, életesemén­yek, amiken sok házasság elbukik. A válások egy része másfél évnyi házasság után következik be. Eddigre érik be, lesz gyerek, nem lesz gyerek, akarok, nem akarok, elviselem a gyereket, vagy rájöttem, nekem ez nem megy.

▶ Sok rossz házasságot mégis a közös gyerek tart össze!

– A másik, házasság felbontásá­hoz vezető véglet is a gyerekhez tartozik. Hiszen a nagy válások akkor következne­k be, amikor a gyerek már felnő, kirepül, érett, nem kívánja a mindennapi, sőt minden órás törődést, és egyszer csak a házastársa­k ráébrednek, ki ez az idegen itt mellettem?

▶ Ennek ellenére hisz a házasságba­n?

– Feltétlenü­l. A házasság alapja a szerelem érzése, de a működése elhatározá­s, emberi döntés. A szerelem után jön a szeretet, a segítőtárs, aki már megtanulta meglátni a másikat a szerelem ködén át is, és úgy is akarni őt. Mindig arra buzdítom a párokat, induljanak el a közös úton a feltétel nélküli szeretet felé. Fedezzék fel a szövetsége­t kettejük kapcsolatá­ban, és akkor álljanak oltár elé, ha megtaláltá­k.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary