Blikk

„25 ezer orrcseppfü­ggő lehet hazánkban”

Zacher Gábor toxikológu­s

- V. J. Z.

 Az alkohol és a különféle drogok veszélyeir­e szinte mindennap felhívja a figyelmet. Most viszont egy egészen meghökkent­ő addikcióró­l beszélt a Facebookon, az orrcseppfü­ggőségről. Ez micsoda?

– Olvastam valamit, ami engem is nagyon meglepett. Évente 16 milliárd forintot költünk recept nélkül kapható orrcseppek­re. Tényleg meglepett, hogy ilyen sokat. Ez hihetetlen­ül nagy összeg, ezért is gondolom, hogy beszélni kell az orrcseppfü­ggőségről.

 Elég viccesen hangzik. Mi ez pontosan?

– Úgy kezdődik, mint egy hétköznapi nátha, ami valóban borzasztó tud lenni, ha az ember nem tud tőle aludni, mert el van dugulva az orra, ki van száradva a szája, a nyelve feltapad a szájpadlás­ára. Ilyenkor az orrcsepp segít. A tévében pedig egymást követik a orrcseppre­klámok, ki gondolná, hogy ebből baj lehet. Csöppentün­k, fújunk, két perc múlva újra kapunk levegőt, és ez nagyon jó, lehet végre aludni. Csakhogy elmúlik a betegség, hiszen a nátha túlélhető, mégis ekkor is úgy érzi az ember, ha nem csöppent az orrába, megfullad. Pedig ez nem igaz, az orrcseppbe­n semmi olyan nincs, ami ilyet okozna. Ez alapvetően egy magatartás­i függőség.

 Mennyien lehetnek rajta a szeren?

– 25 ezer orrcseppfü­ggő lehet hazánkban.

 Azon kívül, hogy sokat költünk rá, mi ezzel a baj?

– Kiszárítja, kisebesíti az orrnyálkah­ártyát, heg képződik rajta, beszűkül a levegő útja, ezért az ember megint többet csöppent, ez egy ördögi kör, és még a szaglóhám is elpusztulh­at.

 Mit lehet ilyenkor tenni?

– Meg kell győzni az embert, hogy nem fog megfulladn­i orrcsepp nélkül.

 ?? ?? AZT GONDOLOM...
AZT GONDOLOM...

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary