Blikk

Szép tinivé cseperedet­t

Senki nem hitte, hogy egészséges gyerek lesz Lívia Két testvére is koraszülöt­t volt, de ő volt a legkisebb, egy tenyérben elfért a 400 grammos baba

- Bittó Ákos

BUDAPEST — Egy női tenyérben elfért születések­or Lívia, aki mára 10 éves nagylány lett és nyoma sincs rajta annak, hogy koraszülöt­tként jött világra.

Fodrász lesz, ha felnő, de ehhez azért édesanyján­ak is lesz egy-két szava – ez utóbbit már Lívia is sejti, de azért bízik benne, hogy valóra válthatja gyermekkor­i álmát. A 10 éves kislány nagyon jó tanuló, úgyhogy talán nem véletlen, hogy anyukája inkább azt szeretné, hogy lediplomáz­zon. Talán korainak tűnhet ennyire előre gondolkozn­i, de a Szmolenicz­ki család tudja, hogy érdemes mindig mindenre odafigyeln­i. Mindhárom gyermekük koraszülöt­tként jött világra, közülük Lívia volt a legkisebb: a 26. hétre született, 400 grammos súllyal. A család azóta sem tud senkiről, aki ilyen aprócska babából maradandó károsodás nélkül élő tinédzserr­é cseperedet­t volna.

– Körülbelül 26 centi volt, már nem is emlékszem pontosan – töprengett Claudia. – Hat hétig volt lélegeztet­őgépen, négy hónap után vihettük haza. A nővérek a kórházban csak úgy hívták, hogy a

Ekkora például egy kis üveges Nutella mogyorókré­m, vagy egy doboz Merci csoki. Zsemléből nyolc darabot kell venni a 400 grammhoz, margarinbó­l viszont másfél kocka is elég hozzá. A világ legkisebb koraszülöt­tje 212 grammal született 2019ben Kínában: Kwek Yu Xuan csak két centivel volt kisebb Líviánál.

„csodababa”: annyira pici volt, hogy amikor cserélték alatta a lepedőt az inkubátorb­an, akkor egy kézzel kivették, mert pont elfért a tenyerükbe­n, a másik kézzel pedig felhúzták az új lepedőt. Amikor pedig elérte az egykilós testsúlyt, akkor igazi buli volt a koraszülöt­tosztályon, annyira örültek a nővérkék a fejlődésén­ek.

– Soha nem felejtem el, milyen volt, amikor először kézbe vettem. Nagyon féltem, nehogy kárt tegyek benne, azóta sem zsibbadt úgy a karom – nevetett az anyuka.

Annak ellenére, hogy az orvosok szerint nem volt sok esélye a túlélésre, Lívia rácáfolt a várakozáso­kra. Persze különleges tápszert kapott, szülei hordták fejlesztés­ekre, és valamivel később kezdett el járni, mint a rendes súllyal született babák, ám igazából nagy dolgok nem utaltak arra, hogy koraszülöt­t volt.

– Talán csak annyi, hogy vékonyabb, mint a kortársai, most tízévesen 26 kiló – mondta az anyuka –, de tornából ennek ellenére kifejezett­en ügyes.

Claudia mindhárom lánya koraszülöt­tként jött világra: a 13 éves Leila 650 grammal, Lívia (balra) 400 grammal, a legkisebb, Hanna pedig 800 grammal született

Lívi bár csendes, hallgatag típus, igazi harcos, ahogy édesanyja mondja, nagyon erős az akarata.

– És ugyan tényleg kiskorától az a vágya, hogy fodrász legyen, de ha már ilyen jó tanuló, akkor szeretnék minél többet kihozni ebből – tervezgett­e Claudia.

 ?? ?? Zsibbadás Claudia olyan óvatosan fogta meg kislányát, hogy karja belezsibba­dt
Harcosok
Zsibbadás Claudia olyan óvatosan fogta meg kislányát, hogy karja belezsibba­dt Harcosok
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary