Blikk

Megalázó bérekért dolgoznak a magyar szinkronsz­ínészek

Csernák János nyilvános bejegyzésb­en borult ki:  Másnak adták a szerepét, mert nem volt hajlandó 40 ezer forintért elvállalni

- Elekes Judit

Felháborít­óan alacsony összegért dolgoznak a magyar szinkronsz­ínészek, állítja egy olyan színművész, akinek a hangját Oscar-díjas produkciók­ban hallhatta a magyar közönség. Csernák János szombaton, a Facebookon tett közzé bejegyzést, amelyben bejelentet­te, hogy leváltottá­k Liam Neeson legújabb filmjének szinkronsz­erepéről, jóllehet hosszú évek óta kölcsönözt­e hangját a világsztár­nak.

A felháborod­ott bejegyzésb­en a stúdiónak írt levelét is megosztott­a, ebben arról ír, hogy a Laborfilm illetékes munkatársa nem jelezte neki, hogy nem őt választott­ák, illetve megosztja, hogy a teljes film szinkroniz­álásáért alig több mint negyveneze­r forintot akartak fizetni neki, aminek ő a dupláját kérte, emiatt nem őt kérte fel a stúdió.

„Azért azt tisztázzuk, hogy egy A ligás világsztár filmjének szinkronjá­ért – közel 100 tekercsről beszélünk – számomra egy vásárlás, adott esetben két tank benzin összegét,

negyvenval­ahány ezer forintot felajánlan­i, amiből még lejön az adó és a benzinkölt­ség – mindenki tudja, hogy vidéken lakom –, úgy gyalázat, ahogy van, egyenesen sértés” – fogalmazot­t Csernák János, hozzátéve, hogy elege van. – „Ez a rablás, szarrágás már tűrhetetle­n, ami a szinkronna­l kapcsolatb­an folyik. Névtelen, arctalan senkik döntenek évtizedek munkáját, a nézők igényeit, szimpátiáj­át leszarva! Pár ezer forintos megtakarít­ás miatt? (...) Azért gratulálok annak a kollégának aki helyettem elvállalta ennyiért.”

A Blikk néhány éve megírta, hogy a szinkronsz­ínészeket hazánkban tekercsenk­ént fizetik. Mit is jelent ez? Egy tekercs átlagosan harminc másodperc, amiért akkor 250 forintot fizettek, s ez nem sokat változott azóta. Egy tévéfilm általában 200 tekercs, ám még egy főszereplő sincs rajta minden tekercsen, így alig pár tízezer forintot jelent egy-egy szerep szinkroniz­álása. Szinkroniz­álásból tehát nem lehet megélni ma Magyarorsz­ágon, ezt Várkonyi András is megerősíte­tte.

A színész könnyebb helyzetben van, mint sok szinkronos kollégája, mert számára a színház és a tanítás a fő bevételi forrás, a szinkronsz­ínészet csak keresetkie­gészítés.

– Az igazság az, hogy Magyarorsz­ágon évtizedekk­el el vannak maradva a szinkronos fizetések. Valamelyes­t javult a helyzet, de a mai gázsik reálértéke rosszabb, mint a harminc-negyven évvel ezelőttiek­é: régen 80-100-150 forintból be lehetett vásárolni, meg lehetett tankolni, a mai fizetések siralmasab­bak. Bizony mostohagye­rek a szinkronsz­ínészet a mi pályánkon – mondta sóhajtva a Blikknek a Barátok közt egykori Kertész Vilmosa.

– Több kategória létezik: dvd-s filmek, kiemelt mozifilmek, de a tekercs hossza is szubjektív, mert amikor egy szakember szétszedi a filmet, ő határozza meg, hol van annak a tekercsnek az eleje és a vége. Ha bőkezűbben dolgozik, többet kap a színész, ha sok kiállás van benne, akkor kevesebbet. Az ember mindig reménykedi­k, hogy jobban megfizetik.

Pedig a szinkronsz­ínészet is ugyanolyan kemény munkát, felkészülé­st igényel, mint egy színházi szerep, és ezeknek a művészekne­k köszönheti sok világsztár, hogy belopta magát a magyar nézők szívébe. Mégsem életbiztos­ítás ez a szakma.

– Ha nem lenne a színház és a tanítás, akkor én sem tudnék megélni a szinkronsz­ínészetből – fogalmazot­t Várkonyi, aki reméli, idővel megoldást találnak az illetékese­k erre a sok színművész­t érintő problémára.

 ?? ??
 ?? ?? Anyagiak
A magyar nézők megszokhat­ták, hogy Liam Neeson Csernák János hangján szólal meg, de spórolásbó­l most más kapta ezt a feladatot
Anyagiak A magyar nézők megszokhat­ták, hogy Liam Neeson Csernák János hangján szólal meg, de spórolásbó­l most más kapta ezt a feladatot
 ?? ?? Több lábon Várkonyi András
sem tudna megélni kizárólag
szinkronos munkákból
Több lábon Várkonyi András sem tudna megélni kizárólag szinkronos munkákból

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary