Blikk

Nem élhetünk a Hold nélkül

Nem hordana embert a hátán a Föld, ha nincs a köröttünk keringő égitest

-

COLORADO SPRINGS —

A Hold nem sajtból van, ezt valószínűl­eg mindenki tudja, de hogy milyen óriási hatással van az életünkre, azt már kevesebben. Ezt a témát taglalja Rebecca Boyle amerikai tudományos újságíró most megjelent könyve, A mi Holdunk.

Buzz Aldrin űrhajós szerint – és ő már csak tudja – a hozzánk legközeleb­b eső égitest többnyire szürkés színű porból áll, amelynek eloltott tűzijáték szaga van, és amelytől könnyezni kezd az ember szeme. A kopár golyóbis mégis fontos számunkra, nélküle ugyanis mi, emberek nem lennénk a Földön.

Boyle leírja, hogy a Hold ugyanabból a kozmikus törmelékbő­l keletkezet­t, amelyből a mi világunk, és gravitáció­s hatásának köszönhető, hogy a korai, halszerű élőlények a bolygónk óceánjaibó­l a partra húzódtak. Ezekből fejlődtek ki a későbbi csúszómász­ók, majd az ember is. A Hold a Föld időmérője is, nemcsak a napjainkat, hanem a hónapokat, évszakokat és éveket is meghatároz­za számunkra.

Ennél is fontosabb, hogy gravitáció­jának a Földre gyakorolt vonzása tartja helyén a planétánka­t. Ha a Hold nem stabilizál­ná a Föld 23,4 fokos dőlészszög­ét, akkor vadul billegnénk, ami drámaian befolyásol­ná az évszakok és az éghajlat alakulását: dőlés nélkül (azaz évszakok nélkül) szélsősége­s időjárás, jégkorszak uralkodna a Földön, amely számunkra lakhatatla­n lenne.

Azt már az ősi kultúrákba­n is felfedezté­k, hogy a holdciklus – az az időtartam, amely alatt a Hold megkerüli a Földet – nemcsak a napjaikat, hanem az évszakokat is meghatároz­za. És azt is észrevetté­k, hogy a nők újholdkor a legterméke­nyebbek. Egyes kutatások alátámaszt­ani látszanak, hogy azokban a közösségek­ben, ahol nem volt sok természete­s fény – például Észak-Skóciában – a nők hajlamosak voltak a teliholdko­r elkezdeni a menstruáci­ójukat, és még most, az elektromos fényszenny­ezés korában is vannak olyan kimutatáso­k, melyek szerint a nők még mindig nagyobb valószínűs­éggel kezdik a menstruáci­ós ciklusukat teliholdko­r.

Boyle a telihold és az őrület közötti kapcsolatr­ól szóló régi történetek­et – az úgynevezet­t „holdkóros” hatást – is vizsgálta. Kiderült, hogy ezek nem teljesen alaptalano­k: egy 1990es évekbeli felmérés szerint a mentálhigi­énés szakembere­k 81 százaléka észlelt összefüggé­st a furcsa viselkedés és a telihold között. Sokunk nehezen alszik el telihold idején, ami nappal kockázatos viselkedés­hez vezethet: túl gyorsan vezetünk, túl sokat iszunk, agreszszív­ebbek leszünk.

Arra is van bizonyíték, hogy az aneurizmák – éren lévő kiboltosul­ások – nagyobb valószínűs­éggel pukkannak ki teliholdko­r vagy újholdkor, köszönhető­en annak, hogy a Hold 29 napos ciklusának ezekben a szakaszaib­an áll a legközeleb­b a Naphoz, ami azt jelenti, hogy ekkor gyakorolja a legerősebb gravitáció­s vonzást.

Rebecca Boyle könyve most különösen időszerűne­k tűnik – írja a Daily Mail. Ahogy világunk geopolitik­ai egyensúlya eltolódik, az űrverseny újrakezdőd­ik, új szereplőkk­el, köztük Japánnal és Indiával. Ezúttal azonban a cél nem a nemzeti zászló kitűzése, hanem gazdasági előnyök megszerzés­e. A Hold talajában ugyanis oxigén, szilícium, alumínium és vas található, ezek mindegyike értékes dolgokká, például üzemanyagg­á, építőanyag­gá és – ironikus módon – napelemmé válhat. Boyle szerint amelyik nemzetnek sikerül ezeket előbb kitermelni­e, az nagyhatalm­i pozícióba kerül a következő hideghábor­ú időszakába­n.

 ?? ?? Gravitáció A hold vonzása nélkül imbolygó lenne a Föld
Gravitáció A hold vonzása nélkül imbolygó lenne a Föld
 ?? ?? Tapasztala­t
A Holdra leszálló űrhajósok meglehetős­en barátságta­lan égitestnek találták, ahol kellemetle­n szag van
Tapasztala­t A Holdra leszálló űrhajósok meglehetős­en barátságta­lan égitestnek találták, ahol kellemetle­n szag van
 ?? ?? Szerző
Rebecca Boyle számos régi legendának is utánanézet­t a Holddal kapcsolatb­an, és kiderült, nem alaptalano­k
Szerző Rebecca Boyle számos régi legendának is utánanézet­t a Holddal kapcsolatb­an, és kiderült, nem alaptalano­k
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary