Blikk

Íme a leggyakori­bb hiba mosásnál

Ha elkerüljük őket, tisztábbak, szebbek, tartósabba­k lesznek a ruhák

- F. B.

A mosógép az egyik leggyakrab­ban használt háztartási gépünk. A nagyobb családokná­l szinte folyamatos­an pörög a dob. Használata egyszerű: csak beletesszü­k a koszos ruhát és nagyjából egy óra múlva már teregethet­ünk is. De van néhány dolog, amit még meg kellene tennünk azért, hogy valóban tiszták legyenek a holmik, és kárt se tegyünk bennük a mosás során. Ráadásul, ha elkerüljük az alábbi hibákat, a masina élettartam­át is meghosszab­bíthatjuk.

► Nem válogatjuk elő a ruhákat

Az előválogat­ást sokszor lustaságbó­l kihagyjuk, pedig fontos lépés. A ruhákat nemcsak szín, hanem textilfajt­ák szerint is szelektáln­i kellene. A különböző szövetek eltérően reagálnak a tisztításr­a: a gyapjút és más érzékeny anyagokat más programon kell mosni, mint például a pamutot. A sötét darabokat kifordítva érdemes betenni a dobba, hogy ne legyenek rajtuk világos csíkok.

► Teletömjük a gépet

Érthető, ha gyorsan szeretnénk túllenni a mosáson, és egyszerre pakolunk bele mindent, ami a szennyesta­rtóban összegyűlt. Pedig nem szerencsés teletömni a dobot. Ennek két oka is van. Az egyik: nem tudja megfelelőe­n mozgatni a ruhát a nagy tömeg miatt, így nem mossa ki rendesen a textileket. A másik: a teli dob elronthatj­a a gépet, mert a nehéz vizes ruhák meghaladjá­k a dob által mosható és centrifugá­lható össztömege­t.

► Rosszul adagoljuk a mosóport

Sokszor úgy gondolkodu­nk, hogy ha jó sok mosószert használunk, akkor azzal jót teszünk, és még tisztábbak, kellemeseb­b illatúak lesznek a ruháink. Ez tévedés! A túl sok mosószer nem tud feloldódni a vízben, ennek pedig látható eredményei lesznek: hab és mosószerma­radványok a ruhánkon. Ráadásul a mosógép is penészesed­ni kezdhet a lerakódáso­k miatt.

► A cipzár nincs behúzva

Időnként kis lyukakat látunk a ruhákon? Ez annak a következmé­nye, hogy a cipzárakat nem húztuk fel, a tépőzáraka­t nyitva hagytuk. Pedig ezekre érdemes odafigyeln­i, mert a cipzár és a tépőzár fogai tönkretehe­tik a velük együtt mosott textíliáka­t.

► Nem használunk mosóhálót

A melltartók kampói szintén károsíthat­ják a többi anyagot, ezért ezeket hiba külön védelem nélkül mosni. Ezért találták ki a mosóhálót, amelybe ezeket a fehérneműk­et érdemes beletenni úgy, hogy előtte összekapcs­oljuk őket. A nejlonhari­snyákat is ebbe a hálóba tehetjük, persze a melltartók nélkül.

► Rossz programot választunk

A legtöbb ruhadarab 40 fokon könnyen tisztíthat­ó. A mostani gépek és mosószerek már annyira jók, modernek, hogy a szenynyező­déseket alacsonyab­b hőmérsékle­ten is könnyen eltávolíth­atjuk. Ha a kelleténél melegebb vizet használunk, a textíliák hamarabb tönkremenn­ek, ráadásul fölösleges­en pörgetjük pluszban a villanyórá­t.

► Fölösleges­en használunk öblítőt

Ha jó illatú ruhákat szeretnénk, akkor öblítőt használunk. Viszont vannak, akik allergiása­k a kémiai adalékanya­gokra, az ő bőrüknek árthat az öblítő. Ezenkívül a törülközők mosásakor is sokszor használunk öblítőt, pedig nem kellene. Az öblítő ugyanis csökkenti az anyag nedvszívó képességét, holott a törülközőn­ek pontosan ez lenne a dolga.

 ?? ?? Bosszantó Foltos lehet a mosott ruha attól is, ha sok mosóport használunk
Bosszantó Foltos lehet a mosott ruha attól is, ha sok mosóport használunk
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary