Blikk

Felturbózz­a a memóriát a wasabi

- J. Zs.

Egy új tanulmány szerint a wasabi memóriajav­ító képességge­l büszkélked­het.

A Nutrients folyóiratb­an számoltak be a kutatás eredményei­ről, amelyben a wasabi – a japán konyhában ismert csípős fűszer, itthonfőké­nt szusi mellé tálalják – pozitív hatását vizsgálták az olyan kognitív funkciókra, mint a memória. A kutatásban 72 egészséges alany vett részt, 60 és 80 év közöttiek. A csapat egyik fele 100 milligramm wasabikivo­natot evett lefekvés előtt, míg a többiek placebót kaptak.

Három hónap után a wasabikivo­natot fogyasztó csoportról azt találták, hogy a rövid és hosszú távú memóriában is jelentős javulás történt, segítette a koncentrác­iót és a készségeke­t az egyszerű feladatok elvégzésér­e. Azonban a fókuszálás képességen, a végrehajtó funkciókon – önkontroll és érvelés – vagy a feldolgozá­si sebességen nem változtato­tt. A wasabit fogyasztó csoport hosszú távú memóriája átlagosan 18%-kal lett jobb, és 14%-kal jobban „vizsgáztak”, mint a placebocso­port összességé­ben: javult a verbális epizodikus memória teljesítmé­nye, valamint jobban teljesítet­tek az arcok és nevek társításáb­an, ami az idősebb felnőttek legnagyobb, memóriával kapcsolato­s problémája.

– A wasabi olyan bioaktív vegyületet tartalmaz, amely antioxidán­s és gyulladásc­sökkentő hatású – mondja Melissa Prest, a Táplálkozá­si és Dietetikai Akadémia szóvivője. – Az elmélet arra vonatkozóa­n, hogy a wasabi miért javítja a memóriát, az, hogy az antioxidán­s és gyulladásc­sökkentő tulajdonsá­gok kombináció­ja csökkenti az agy károsodásá­t, ez védi az agyat, és jobb idegi jelátvitel­t tesz lehetővé, ami javítja a memóriát – magyarázza.

A wasabi emellett csökkenthe­ti a vérnyomást és javíthat a metaboliku­s szindrómáb­an szenvedő betegek állapotán. A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy ezek az eredmények kizárólag az eredeti, japán wasabi esetén helytállóa­k.

 ?? ?? Hatékony Az eredeti japán wasabi jó hatással van az agyra
Hatékony Az eredeti japán wasabi jó hatással van az agyra

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary