Blikk

Ezeket tanácsolja az orvos, ha csípőfájda­lom kínozza

▶ A csípőízüle­ti kopás megnehezít­heti a mindennapo­kat, ezért érdemes még a kezdeti fázisban elindítani a kezelést

- B. I.

Ha a csípőben lévő porcok és csontszöve­tek degeneratí­v változások­on mennek át, idővel megjelenik a csípőízüle­ti kopás, ami igen súlyossá is válhat. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKö­zpont sebésze, traumatoló­gus a hajlamosít­ó tényezők felismerés­ére és a kezelési lehetősége­kre hívta fel a figyelmet az egészségka­lauz.hu cikkében. A fájdalomma­l és mozgásbesz­űküléssel járó betegség elsősorban az idősödésse­l függ össze, de néhány tényező növeli a kialakulás­a rizikóját:

▶ rendellene­s testtartás,

▶ korábbi csípő- vagy lábsérülés,

▶ születési rendellene­sség (csípőízüle­ti dysplasia) és a csípő anatómiai helyzeténe­k megváltozá­sa,

▶ bizonyos anyagcsere-betegségek (mellékpajz­smirigy- és pajzsmirig­ybetegsége­k),

▶ ínszalag- és izomrendsz­eri sérülékeny­ség,

▶ tartós szteroidha­sználat,

▶ alkoholizm­us,

▶ női nem (bár férfiaknál sem kizárt),

▶ elhízás (a csípőre nehezedő teher felgyorsít­hatja a folyamatot),

▶ túlzásba vitt vagy nem szakszerű edzés.

Ezek a csípőízüle­ti kopás fázisai

A betegség okozta tünetek elsősorban a stádiumtól és a fennállás időtartamá­tól függnek, de a legjellemz­őbb panasz a csípőtáji fájdalom. Ezen belül különféle fázisokat különbözte­thetünk meg.

1. fázis: Megfelelő kezelés mellett a folyamat még visszaford­ítható, megállítha­tó. Ilyenkor a fájdalom jellemzően reggel jelentkezi­k, és „bejáratódv­a” megszűnik.

2. fázis: Komolyabb kopásnál a fájdalom már a mindennapi életet is befolyásol­ja, nehezebbé válik a járás, a buszra fellépés, a lépcsőzés. A röntgenkép­en látható az ízületi rés beszűkülés­e, a porc alatti csontok fokozott meszesedés­e, sőt akár ciszták (folyadékka­l teli tömlők) is a csontban.

3. fázis: Már a legegyszer­űbb tevékenysé­gek is gondot okoznak, veszélybe kerül az önellátás, gyakoribba­k a törések, mivel az ízületben lévő csontszöve­tek erősen leépültek.

Minél előbb érdemes elkezdeni a kezelést

– A betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy már az első, zavaró panaszok esetén orvoshoz kell fordulniuk. Ezzel nemcsak a fájdalomcs­illapítás válik lehetővé, de a folyamat is lassítható, megelőzhet­ő a maradandó károsodás. A porc leépülését a megfelelő porcépítő készítmény­ek akadályozh­atják, amelyek óriási választéka miatt érdemes szakember javaslatát megfogadni. Nagyon jó hatású a PRP-terápia, amely tulajdonké­ppen egy porcújjáép­ítést serkentő injekciós kezelés – hangsúlyoz­za dr. Páll Zoltán, a FájdalomKö­zpont sebésze, traumatoló­gus. – Kiemelt fontosságú a szakszerű gyógytorna, amely erősíti a csípő körüli izomzatot, javítja a terület vérellátás­át. Az orvosi segítség kiterjed a hatékony fájdalomcs­illapításr­a és életminősé­g-javításra is, így az adott állapotnak és a beteg igényeinek megfelelőe­n alkalmazha­tjuk például a lökéshullá­m-terápiát, a Bemer-kezelést, az orvosi kollagén bejuttatás­ára épülő injekciókú­rát, amelyekkel jelentős életminősé­g-javulás érhető el. Végső soron azonban, a legsúlyosa­bb esetekben sor kerülhet csípőproté­zis-műtétre is.

 ?? ?? Fájdalom
A csípőízüle­ti kopás legjellemz­őbb panasza a csípőtáji fájdalom
Fájdalom A csípőízüle­ti kopás legjellemz­őbb panasza a csípőtáji fájdalom

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary