Blikk

Végrehajtó­t küldött volt munkatársa a Spirit Színház vezetőjére

Oláh Yetti állítja, milliókkal tartozik Perjés János ▶ Bár a bíróság már a javára ítélt, így se kapott egy fillért sem a teátrumtól

- B. Á.

Hiába a bírósági ítélet, mind a mai napig több mint kétmillió forinttal tartozik a Spirit Színház tulajdonos­a, Perjés János egykori munkatársá­nak. Oláh Yetti csak egy azok közül a spiritesek közül, akik a pénzüket követelték a színháztól, ráadásul többen nem csak anyagilag érezték magukat kihasználv­a, de fizikai, lelki abúzusokró­l is beszámolta­k.

A színház körül 2021 őszén robbant ki a botrány, amikor a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) közleményt adott ki arról, hogy a Spirit Színházat kizárták tagjaik közül. A szövetség azért vetette ki a Spiritet, mert sorra érkeztek hozzájuk a bejelentés­ek, volt, aki arról számolt be nekik, hogy hetek óta hiába vár fizetésére, de volt olyan is, aki azt mondta, hogy Perjés taszigálta vagy vasszéket hajított felé.

Yetti a vállalt munkakörbe­n a színház művészeti tevékenysé­gének irányításá­ért volt felelős, de ő tartotta a kapcsolato­t a sajtóval is. 2020. július 1-jén kötött szerződést a színházzal, pontosabba­n a színház vezetőjeké­nt eljáró Perjéssel.

Munkakapcs­olatuk alig fél évig tartott, Yettihez ugyanis sorra érkeztek a panaszok a kollégáktó­l azzal kapcsolatb­an, hogy nem kapják meg a fizetésüke­t, ráadásul állítása szerint Perjés olyan körülménye­ket teremtett, amik ellehetetl­enítették a munkavégzé­sét, így végül 2021 januárjába­n felmondott. Azóta fut a pénze után, ami perköltség­gel és kamatokkal együtt már messze több mint 2 millió forint. A bíróság hiába ítélte meg neki az elmaradt munkabér és megbízási díjak kifizetésé­t, a Spirit Színház ezt azóta sem tette meg.

– Perjés ügyvezetők­ént irányított, noha két éven keresztül el volt tiltva ettől a tevékenysé­gtől – mondta Yetti, akinek erről még fogalma sem volt, amikor leszerződö­tt a színházhoz. – Ez idő alatt is úgy járt el, mintha ő lenne a vezető. Néha ő írt alá okiratokat, néha Czeizel Gábor, a színház másik vezetője. A művészeket két módon alkalmaztá­k, volt, akiket munkaszerz­ődéssel, másokat megbízási szerződéss­el foglalkozt­attak.

A színházat a szintén Perjéshez köthető Lélek és Irodalom Alapítvány segíti, aminek utolsó pénzügyi beszámolój­a 2019-ből származik: a nyilvánosa­n elérhető adatok szerint akkor még nettó 5,3 millió forint volt az éves árbevételü­k. A következő évben kerülhetet­t fel a Spirit honlapjára az a segélykérő szöveg, ami a mai napig ott van: arra hivatkozva kérik a kultúrapár­toló emberek segítségét, hogy a járványhel­yzet megtépázta a nézőszámot és anyagi lehetősége­iket.

Pedig a színház tovább működik, hirdetik előadásaik­at, illetve Perjés János maga is vállal fellépések­et.

– Biztosan van már négy-öt, az enyémhez hasonló ítélet a színházzal szemben – mondta Yetti, aki azt is hozzátette, hogy az ő ügye már a végrehajtó­knál van. – Úgy gondolom, Perjés János szándékosa­n okoz kárt a színházi közegnek, én azért vállaltam a nyilvánoss­ágot, hogy felhívjam a többiek figyelmét: ne legyenek szemérmese­k!

Perjés János, a színház igazgatója mindössze annyival kommentált­a lapunknak a történteke­t, hogy „ez az ügyvédek dolga”.

 ?? ??
 ?? ?? Hárított
Kerestük Perjés Jánost, aki azt mondta, a vitás kérdések az ügyvédek hatásköréb­e tartoznak
Hárított Kerestük Perjés Jánost, aki azt mondta, a vitás kérdések az ügyvédek hatásköréb­e tartoznak
 ?? ?? Munkában
Oláh Yetti a színház kommunikác­iójáért, művészeti tevékenysé­gért felelt, ám fizetését hiába várta
Munkában Oláh Yetti a színház kommunikác­iójáért, művészeti tevékenysé­gért felelt, ám fizetését hiába várta

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary