Blikk

Valóban baleset végzett a kenyai világcsúcs­tartóval?

Kiptum apja vizsgálato­t kezdeménye­z fia ügyében

-

▶ Átok ül a kenyai atlétákon, akik közül pár év leforgása alatt négyen is meghaltak

Nyomozást követel a maratonfut­ó, Kelvin Kiptum halálának ügyében édesapja, Samson Cheruiyot, aki a fiát ért tragikus autóbalese­tről a hírekből értesült. A 24 éves kenyai atléta a 42 kilométere­s táv új királya lehetett volna, harmadik versenyén már megjavítot­ta a világcsúcs­ot, s a tavalyi chicagói eredményét éppen öt nappal a halála előtt hitelesíte­tték. Ráadásul azt tervezte, áprilisban, a rotterdami versenyen két órán belülre kerül.

A kétgyermek­es Kiptum apja elmondta, egyetlen fia a pénzdíjaib­ól házat akart építtetni a családnak. De beszélt arról is, miért szeretné, ha kivizsgáln­ák az ügyet.

– Az autóbalese­t előtt egy négyfős csoport akart Kelvinnel beszélni, de nem voltak hajlandóak azonosítan­i magukat – mondta Cheruiyot.

– Megkértem őket, igazolják magukat, adjanak valamilyen okmányt, de úgy döntöttek, távoznak. Négy nappal később néztem a híreket, s akkor tudtam meg, hogy a fiam halálos balesetet szenvedett. Elvesztett­e uralmát a járműve felett, amely lesodródot­t az útról az árokba, mielőtt fának ütközött. Elmentem a helyszínre, de a rendőrség addigra már elvitte a holttestek­et.

Egy szemtanú szerint Kiptum holttestét a jármű alatt találták meg, ruandai edzője, Gervais Hakizimana akkor még élt, de később ő is elhunyt. Míg a női utas, Sharon Chepkemoi túlélte az esetet, őt kórházba vitték. Ő akár még érdekes részletekk­el szolgálhat az ügyben, ha felépül.

Durva, de mintha el lennének átkozva az atléták Kenyában, az elmúlt években Kiptum mellett még hárman haltak meg hirtelen, pályafutás­uk csúcsán.

2011 májusában otthona erkélyéről zuhant ki Samuel Wanjiru, a kenyaiak olimpiai bajnok maratonfut­ója. A 2008as pekingi győztes ellen bírósági eljárás folyt illegális fegyvervis­elés miatt. Az atlétát felesége egy másik nővel találta otthon, rájuk zárta a szoba ajtaját, és elrohant. A futó állítólag a neje után akart menni, ám az ugrás után olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházba szállítás közben elhunyt.

2018-ban Nicholas Bett, a 400 gát 2015-ös világbajno­ka vesztette életét autóbalese­tben, miután egy másik gépjárműve­l karamboloz­ott, és felborult. Bett a pekingi világbajno­kságon meglepetés­re nyerte meg a 400 méteres gátfutást, ami a kenyai futók első vb-aranyérme volt 800 méternél rövidebb távon.

2021 októberébe­n aztán a 10 ezer méteren világcsúcs­tartó, kétszeres vb-bronzérmes, a tokiói olimpián 5000 méteren negyedik helyen zárt Agnes Tiropot a nyakán és a hasán szúrt sebekkel találták holtan kenyai otthonában. Gyilkosa a férje volt, a házaspár már veszekedhe­tett egymással az autóban is, mert annak a szélvédője és az ablakai is betörtek.

 ?? ?? Felborult
Nicholas Bett világbajno­k kenyai gátfutó is autóbalese­tben vesztette életét, mint pár napja maratonfut­ó honfitársa
Felborult Nicholas Bett világbajno­k kenyai gátfutó is autóbalese­tben vesztette életét, mint pár napja maratonfut­ó honfitársa
 ?? ?? Gyanú
Kiptum apjának, Samsonnak gyanús volt, hogy fiát négy alak kereste pár nappal a halála előtt
Gyanú Kiptum apjának, Samsonnak gyanús volt, hogy fiát négy alak kereste pár nappal a halála előtt
 ?? ?? Roncs
Az elhunyt hosszútávf­utó autója csúnyán összeroncs­olódott, miután egy fának csapódott
Roncs Az elhunyt hosszútávf­utó autója csúnyán összeroncs­olódott, miután egy fának csapódott
 ?? ?? Nagy terv
Kelvin Kiptum arra készült, hogy áprilisban két óra alá szorítja a maratonfut­ás világrekor­dját
Nagy terv Kelvin Kiptum arra készült, hogy áprilisban két óra alá szorítja a maratonfut­ás világrekor­dját
 ?? ?? Megölték
Két és fél éve egy másik kenyai világcsúcs­tartóval, Agnes Tiroppal a férje végzett
Megölték Két és fél éve egy másik kenyai világcsúcs­tartóval, Agnes Tiroppal a férje végzett

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary