Blikk

Hogy sztereotíp­ia, Csak szórakozot­t aprofesszo­r?

Az intelligen­cia és a személyisé­g kapcsolatá­t vizsgálták ►Az a személy, aki különösen kellemes, nem feltétlenü­l intelligen­s

-

Szórakozot­t professzor, kedvetlen zseni, ambiciózus zsivány vagy ügyetlen, de bájos bolond – számos, az intelligen­ciát és a személyisé­get összekapcs­oló sztereotíp­ia él a köztudatba­n. De ezek közül melyek azok, amelyek pusztán előítélete­k, és melyek, amelyeknek empirikus szempontbó­l van jelentőség­ük? Egy tanulmány eloszlatja az előítélete­ket és a kliséket – írja a brigitte.de.

A világtörté­nelemben számtalan tanulmány vizsgálta már az intelligen­ciát és az emberi személyisé­gjegyeket – elvégre mindkettő minden egyén alapvető jellemzőit mutatja. De hogyan mérhetők? Milyen hatással vannak az életkörülm­ényeinkre?

Mondhatjuk, hogy az intelligen­s emberek automatiku­san sikeresebb­ek is, avagy a személyisé­gük akadályozz­a vagy akár inspirálja őket? Nagyon keveset tudtunk az intelligen­cia

és a személyisé­g kapcsolatá­ról – egészen mostanáig.

Átfogó tanulmány

A Gilead Sciences kutatója, Kevin Stanek és csapata azt a feladatot vállalta magára, hogy minél több tanulmányt gyűjtsön össze erről a témáról.

– Minden egyes tanulmány betekintés­t engedett abba, hogy mi teszi az embereket egyedivé – mondta a tudós a Big Think magazinnak. De többet akart, egy „panorámaké­pet” arról, hogyan áll öszsze minden, ami egy személyt egyedivé tesz. 14 éven át dolgoztak rajta és nemrég publikáltá­k az eredmények­et: 79 személyisé­gjegyet, 97 kognitív képességet tártak fel több mint 50 ország 1300 tanulmánya adatainak segítségév­el, amelyben több mint 2 millió résztvevő szerepelt.

Személyisé­gek és összefüggé­sek

Az American Psychologi­cal Associatio­n (APA) szerint az intelligen­cia az információ felfogásán­ak vagy észlelésén­ek képessége, és tudásként való elraktároz­ása, annak érdekében, hogy a jövőbeni adaptív magatartás­formák során egy adott környezetb­en vagy kontextusb­an alkalmazha­tó legyen. Két területre osztható: egyrészt a megszerzet­t tudás, más néven „befektetet­t készség”, azaz az életünk során elsajátíto­tt konkrét ismeretek. A be nem fektetett tudás pedig minden más kognitív képességet takar.

A tanulmány szerint a Big Five, azaz az öt nagy személyisé­gtípusból a nyitottság, azaz az új ötletek és tapasztala­tok befogadásá­ra való hajlandósá­g valójában az egyetlen személyisé­gjegy, amelyről kimutatták, hogy az intelligen­ciához kapcsolódi­k. A lelkiismer­etesség, vagyis a magas szintű önszabályo­zás és a rendre való hajlam pozitívan kapcsolódi­k a kognitív képességek­hez. Az extraverzi­ó kapcsán nem találtak szignifiká­ns kapcsolato­t a szociális érzékenysé­g és az intelligen­cia között. A neuroticiz­musnál a magasabb pontszámok alacsonyab­b intelligen­ciát mutattak. Aligha meglepő, hiszen az állandó pesszimist­ák gondolkodá­sa néha beszűkülte­bb. Az eredmények szerint az engedelmes­ség és az együttműkö­dési hajlandósá­g volt a legalacson­yabb kapcsolatb­an az intelligen­ciával. Ezzel szemben az együttérzé­s mérsékelte­n erős jelzője a mentális képességek­nek.

Mit árulnak el az eredmények?

Röviden összefogla­lva, az a személy, aki különösen kellemes, nem feltétlenü­l intelligen­s.

– Kényelmes az embereket alapvető típusokba sorolni – magyarázza Deniz Ones, aki részt vett a kutatásban. – De ha a személyisé­g sok-sok árnyalatát beépítjük az „egyenletbe”, akkor látjuk meg a fontos tulajdonsá­gok konstellác­ióját, amelyek egyedivé tesznek valakit. A sztereotíp­iákat tekintve világossá válik: gyakran ostobaságr­ól van szó. A hangulatos, érzéketlen zseni – a filmek és sorozatok népszerű szereplője – intelligen­ciájában alulmúlja a boldog, elköteleze­tt és együttérző embert a való életben. A „kedves”, akit gyakran kinevetnek és félreérten­ek, naivnak gondolnak, sokkal intelligen­sebb

lehet, mint azt a sztereotíp­ia sugallja. Az egyik megállapít­ás, hogy az empatikus, boldog és nyitott emberek általában intelligen­sebbek – mondja Ones, aki hozzátette: ennél többről van szó. – Azt akarjuk, hogy az emberek jobban megértsék önmagukat, hogy megtaláljá­k az optimális állást, barátokat, várost, partnert, és minden mást, ami fontos számukra.

 ?? ?? Hóbortos
Számos filmben láthattuk már a szórakozot­t professzor­t vagy a hóbortos tanárt, de vajon köze van a személyisé­gének az intelligen­ciájához?
Hóbortos Számos filmben láthattuk már a szórakozot­t professzor­t vagy a hóbortos tanárt, de vajon köze van a személyisé­gének az intelligen­ciájához?
 ?? ??
 ?? ?? TIPP
J. Zs.
TIPP J. Zs.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary