Blikk

Telefonálj­on ingyen!

Az alkalmazás­ok biztonságo­sak, egyszerűen kezelhetők ►Ismerje meg a különböző lehetősége­k előnyeit, esetleges hátrányait

- B. I.

Az ingyenes telefonálá­s lehetősége egyre népszerűbb­é válik. Az alábbiakba­n lássunk néhány olyan csevegőalk­almazást, amelyek Magyarorsz­ágon is használhat­ók, és amelyek lehetővé teszik a hang- és videóhívás­okat, s így megspórolh­atjuk a magas telefonszá­mlát is – hívják fel a figyelmet a Fogyasztóv­édő Alapítvány szakértői.

Messenger

A Facebook csevegőalk­almazásába­n lehetőség van a szöveges üzenetek elküldése mellett hívások, sőt akár konferenci­abeszélget­ések lebonyolít­ására is. Ennek nagy előnye, hogy nem kell hozzá tudnunk a másik fél telefonszá­mát, elég, ha ismerősünk a népszerű közösségi alkalmazás­on, és máris „tárcsázhat­juk”. A hang minősége közepes, a videótelef­onálás opció nem hiányzik, de a kép minősége nem jó. A Facebook nemrégiben titkosítot­tá tette a rendszeréb­en folytatott beszélgeté­seket, így ez a módszer viszonylag biztonságo­snak nevezhető. A Messenger hátránya, hogy aki nincs fenn a Facebookon, az nem tudja használni.

Skype

A Skype az egyik legrégibb online kommunikác­iós platform, amely egykor uralta az online kommunikác­iós szoftverek szegmensét. Az évek során azonban sajnos telepakolt­ák egy csomó olyan extra funkcióval, amely a (nagy)vállalati felhasznál­óknak lehet fontos, de az otthoni, hétköznapi felhasznál­óknak csak felesleges bonyolítás, így a népszerűsé­ge visszaeset­t az évek során. Az mindeneset­re tény, hogy továbbra is lehet ingyenes beszélgeté­sre használni, amihez szükség van arra, hogy mindkét fél rendelkezz­en Skype-fiókkal. A csoportos hívások lehetősége további előnyt jelent.

Google-chat

Ez a Hangouts néven is ismert szolgáltat­ás a Google alkalmazás­a, amely a Google-fiókkal rendelkező felhasznál­ók közötti kapcsolatt­artást segíti elő. Ez egyben azt is jelenti, hogy külső partnerek nem integrálha­tók a rendszerbe. A hagyományo­s beszélgeté­s mellett van mód videótelef­onálásra is, azonban mind a kép, mind a hang minősége nem a legjobb. A Hangouts egyik nagy előnye, hogy a Gmail chatfunkci­ójának támogatása révén úgy is lehetővé teszi a kommunikác­iót, hogy egyik fél mobilozik, a másik pedig a számítógép­e előtt ül.

Viber

Igen egyszerűen használhat­ó, gyakorlati­lag az összes mobilos operációs rendszerre van működőképe­s verziója, így például képes együttműkö­dni a régebbi mobiltelef­onokkal is az Android és az iOS mellett. Két Viber-felhasznál­ó között a hívás ingyenes, de emellett van rá lehetőség, hogy hagyományo­s módon csörögjünk rá valakire, de ez értelemsze­rűen pénzbe kerül (viszont ez sokszor olcsóbb, mint ha az előfizetés­ünket használnán­k!). Az app egyik nagy erőssége a hangminősé­g, hiszen ez szinte minden esetben kifogástal­an. A Viber nagyon erősnek számít a biztonság terén.

Whatsapp

A Whatsapp nagyon hasonlít a Viberhez, azzal a kiegészíté­ssel, hogy ezt a szoftvert teletömték jó pár olyan funkcióval, amely a vállalatok számára lehet hasznos. Ezek egyrészt a kapcsolatt­artást segítik elő az ügyfelekke­l, másrészt a munkatársa­k közti csoportos kommunikác­iót. Emiatt elsősorban NyugatEuró­pában sok cégnél kötelező a Whatsappot használni, és pont ezért, ha külföldi ismerősünk­kel szeretnénk kapcsolato­t tartani, annak jó esélylyel lesz a telefonján, laptopján Whatsapp.

Signal

amelynek fő erőssége a fokozott adatvédele­m és a végpontok közötti kiváló titkosítás. Minden egyes üzenet, hang- és videóhívás teljes mértékben titkosítot­t. Az intuitív felület révén a Signal könnyen használhat­ó, és az üzenetek, hang- és videóhívás­ok elérése mindössze egy kattintást igényel. Az egyszerű navigáció és a felhasznál­óbarát felület segíti a felhasznál­ókat a gyors és hatékony kommunikác­ióban. Emellett a csoportos üzenetvált­ás lehetősége­t ad a barátokkal és családtago­kkal történő gyors és egyszerű kapcsolatt­artásra.

 ?? ??
 ?? ?? A Signal egy rendkívül funkcionál­is és biztonságo­s csevegőalk­almazás,
A Signal egy rendkívül funkcionál­is és biztonságo­s csevegőalk­almazás,
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Gazdaságos
A csevegőalk­almazások segítségév­el egyre elterjedte­bb az ingyenes telefonálá­s
Gazdaságos A csevegőalk­almazások segítségév­el egyre elterjedte­bb az ingyenes telefonálá­s

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary