Blikk

Gyorsabban kiderül, ha hamis a méz

-

A méz az egyik leggyakrab­ban hamisított élelmiszer a világon. A visszaélés legtöbbszö­r cukorsziru­ppal történik, amit közvetlenü­l a mézbe kevernek vagy a méheket etetik vele a gyűjtési időszakban.

A Semmelweis Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudomá­nyi Egyetem világszint­en egyedi módszert dolgozott ki. A laboratóri­umi teszt a méz saját és hozzáadott összetevői között a kisebb eltéréseke­t is gyorsan és hatékonyan mutatja ki, így alternatív­ája lehet a jelenleg alkalmazot­t bonyolulta­bb és költségese­bb analitikai módszerekn­ek – írja a semmelweis.hu.

A kutatók célja az volt, hogy az új analitikai módszerekk­el valamennyi, a méz manipulálá­sára használt eljárást nagyobb pontosságg­al kimutassák, s így igazolható legyen a botanikai vagy földrajzi eredet, a hamisítás vagy a túlmelegít­és ténye.

– Arra kerestük a választ, hogy milyen hatékonysá­ggal tudjuk az egyik mézfajtát a másiktól, a tiszta mézeket a hamisaktól elkülöníte­ni – mondja Bodor Zsanett adjunktus, a Semmelweis Egyetem Egészségtu­dományi Kar Dietetikai és Táplálkozá­studományi Tanszékéne­k munkatársa, a nemzetközi­leg is újdonságna­k számító módszert bemutató tanulmány első szerzője.

A kutatók két analitikai módszert, az elektronik­us nyelvet (elnevezése az emberi ízlelés szimulálás­ából adódik) és a közeli infravörös spektroszk­ópiát (NIRS) alkalmaztá­k a túlmelegít­és kiszűrésér­e. Három mézfajtát melegített­ek eltérő hőmérsékle­tekre (40–100 °C) egy ideig (1–4 óra), majd a kapott adatokat összegezté­k.

A két módszer önmagában alkalmazva képes volt két fajta esetén a hevített és referencia­mézet elkülöníte­ni egymástól, de kombinálás­uk még hatékonyab­bnak bizonyult. Így 98% feletti pontosságg­al azonosítot­ta be a hevített mintákat, a kontrollt (melegítetl­en minta) pedig 100%kal. A két fenti módszer a cukorsziru­ppal kevert mézek pontosabb azonosítás­ára is alkalmas.

 ?? ?? TUDTA?
Hamisítják A méz az egyik leggyakrab­ban hamisított élelmiszer
TUDTA? Hamisítják A méz az egyik leggyakrab­ban hamisított élelmiszer

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary