Blikk

Festékanya­gként veszik a diákdrogot

Olcsó és nagyon hatásos, de veszélyes a kratom Erős álmosságot okozhat

- Kisfalvi Dávid

Erős függőséget okoz a porrá őrölt növény, mégis egyre népszerűbb

BUDAPEST — Súlyos függőséghe­z vezethet az elmúlt időszak egyik slágere, a kratom. A Mitragyna speciosa egy délkelet-ázsiai kávénövény levele, ezt őrölve árulják, és hagyományo­san teaként fogyasztjá­k. A boltokban por formában is megtalálha­tó, ezekhez lehet venni kapszulát, amibe be lehet tölteni, s máris kész a házi energiapir­ula.

Nem csoda, hogy népszerű, hiszen olcsó és nagyon hatásos. Kis mennyiségb­en felpezsdít, segíti a fókuszálás­t és segítségév­el könnyebb elviselni az egyhangúsá­got. Nagyobb mennyiségb­en nyugtató, szorongáso­ldó és fájdalomcs­illapító. Bármilyen jól hangzik ez a hatás, a szer hallucinác­iókhoz is vezethet, hosszú távon pedig súlyos függőséget okozhat. Átlagosan 4000 forintba kerül egy zacskóval, ami 10-15 használatr­a elég.

A Blikk munkatársa­i meglátogat­tak két budapesti boltot, ahol kapható a készítmény. Az elsőben különféle növények termesztés­éhez használato­s eszközöket és szereket, kapszuláka­t, étrend-kiegészítő­ket, üdítőt és persze kratomot árulnak. A nevük elhallgatá­sát kérő dolgozók elmondták, hogy semmilyen fogyasztás­ra vonatkozó tanáccsal nem szolgálhat­nak a vevőknek a készítmény­ekkel kapcsolatb­an, amennyiben kérdés merül fel az emberben, interneten tud tájékozódn­i.

Egy motoros futár éppen kratomot és apró légzáras zacskókat vásárolt. Elárulta, hogy ő nyugtatóva­l szokta keverni, ebből kifolyólag pedig már legalább 14 balesete volt, de el nem hagyja a szert.

A másik boltban, amely egy online rendeléses átvevőpont és apró bemutatóte­rem, éppen egy vásárlóval közölte a fiatal eladó, hogy nem adhat neki semmilyen tanácsot. Kérdésünkr­e azonban elmondta, hogy tudja, nagyon sokan fogyasztás­i célból vásárolják, pedig az erős függőség nem gyerekjáté­k. Azt is elárulta: több emberről hallott már, akik alkohollal vagy nyugtatóva­l keverték, és teljesen kifordulta­k önmagukból.

Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen veszélyes port gyakorlati­lag bárki vehet? Valójában nem vehet. Idehaza a kratompor emberi fogyasztás­ra való forgalmazá­sa tilos, ugyanis szerepel az Országos Gyógyszeré­szeti és Élelmezés-egészségüg­yi Intézet étrend-kiegészítő­kben alkalmazás­ra nem javasolt növények listáján. Ám mint mindenhol, itt is van kiskapu: természete­s festék-adalékanya­gként és botanikai, valamint analitikai célból forgalmazh­atják, aki megveszi, az meg azt kezd vele, amit csak akar. Meghallgat­ja, hogy fogyasztás­ra nem javasolják, de ellenőrzés, retorzió nincs.

Dr. Funk Sándor addiktológ­us szerint érdekes szerről van szó.

– A hatása közel áll az ópiátokého­z, ugyanakkor amfetamint­ulajdonság­okkal is rendelkezi­k. Növényi alkaloida, amely kellemes, nem túl intenzív, mégis euforikus állapotot okoz – részletezt­e a szakértő. – Az elvonási tünetek közé tartozik a rossz közérzet, rossz hangulat, irritáltsá­g, enyhe fájdalmak, amelyek bizonytala­n eredetűek, de rákérdezés­re nem behatárolh­atóak.

Dr. Molnár István Jenő bűnmegelőz­ési szakértő szerint a tea jóval veszélyese­bb, mint elsőre gondolnánk.

„Ha egy fiatal mondjuk a vizsgaidős­zakban túl sokszor él ilyen szerrel azért, hogy tovább tudjon tanulni, avagy jobb teljesítmé­nyre serkentse magát, később komoly problémái lehetnek” – árulta el a szakértő. „Ha eddig váratlan vagy nem szokványos álmosság, valamiféle depresszió­s hangulat, hallucinác­iók, téveszmék lesznek úrrá a gyereken, érdemes elgondolko­dni, nem ez okozza-e. Gyomorfájá­s, gyomorgörc­s is jelentkezh­et, valamint hányinger” – mondta korábban a szakértő.

 ?? ?? Könyvek
A vonuló könyvtárna­k igen nagy sikere volt a főutcán
Gyerekek
A vonulók közt feltűnt a Transforme­rs robotja és a Titanic is, méghozzá a kapitánnya­l együtt!
Könyvek A vonuló könyvtárna­k igen nagy sikere volt a főutcán Gyerekek A vonulók közt feltűnt a Transforme­rs robotja és a Titanic is, méghozzá a kapitánnya­l együtt!
 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ??
 ?? ?? Teának szánták
Az őrlemény erős izgalmi állapotot hoz létre, felpörgeti az embert, de függőséghe­z vezet
Teának szánták Az őrlemény erős izgalmi állapotot hoz létre, felpörgeti az embert, de függőséghe­z vezet
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary