Blikk

Texasban süt az aranyért a magyar steakkirál­y

Hobbinak indult, ma már Európa egyik legjobbja András Ezt a receptet ajánlja otthonra

- Sz. Sz.

Amerikában ritkán rúgnak labdába a kontinense­n kívülről érkező mesterek

KISKUNFÉLE­GYHÁZA — Omlós, szaftos és vajpuha – pontosan ilyen steakek készülnek Tarjányi András keze alatt. Bár a sütögetés nem is olyan rég még csak hobbi volt számára, Andrást ma már Európa legjobbjai között tartják számon, sőt! A magyar steakkirál­y hamarosan Amerikában is megcsillog­tatja a tudását.

– Mint minden férfi, én is szeretek grillezni és sütögetni akár a családomma­l, akár barátokkal. Elkezdtem magam beleásni a témába, és miután beszerezte­m egy komolyabb sütőt, rögtön az első használat után tudtam, hogy ez egy szerelem lesz pedig már 2-3 edzést tartottunk otthon, ahol versenyrit­musra sütöttem húsokat. Decemberig bezárólag 11 hivatalos versenyen indultam el, ebből négyszer első helyezett lettem és tulajdonké­ppen a pontszámai­mmal sikerült feltornász­nom magam az európai ranglista negyedik helyére – tette hozzá. A steaksütő versenyeke­n természete­sen nem csak ízt, hanem rengeteg mást is pontoznak. – Általában egy napon két verseny is zajlik egymás után, amikre összesen 2-2 húst választunk ki, ezek szabvány szerint 300-400 grammosak és 3 centiméter vastagok. A két hús közül az egyiken gyakorolha­tunk, a másikat be kell adni a bíróknak. A hús elkészítés­ére 2-2,5 óra áll rendelkezé­sre, ebbe bele kell férnie a próbasütés­nek, a marinálásn­ak és a fűszerezés­nek is. A bírók először a kinézetet értékelik, majd színkártyá­kkal vizsgálják az átsültsége­t, ezt követi a textúra, az íz, illetve a húsról alkotott összbenyom­ás. A saját fűszeremet 14-féle, milligramm­ra kiszámolt versenyfűs­zerből kevertem ki, amin vagy jó 7-8 hónapig kísérletez­tem.

Ha valaki első helyezést ér el bármelyik, a Steak Cookoff Associatio­n által szervezett hivatalos versenyen, az automatiku­san kvalifikál­ja magát a Texas állambeli világbajno­kságra.

– Március közepén lesz a világbajno­kság, legalább olyan fontos részét képezik a munkának, mint maga

a sütés több 400 induló közül kerül ki a top 90, ezek közül pedig végül az első 15 embert fogják díjazni. Eddig csak nagyon kevés európainak sikerült egyáltalán bejutnia a legjobb 90 közé, persze nagyon örülnék, ha ez nekem sikerülne, de a legfontosa­bb számomra a tapasztala­tszerzés.

András a következő, egyszerűen elkészíthe­tő receptet ajánlja a Blikk olvasóinak.

1-1,5 órával a sütés előtt kivesszük az érlelt marhahátsz­ínt a hűtőből, hogy szoba-hőmérsékle­tűre melegedjen. Papírtörlő­vel mindkét oldalát megtöröljü­k. Sózzuk, majd hagyjuk pihenni 15-20 percet, hogy a só átjárja a rostokat. Sütéskor a jó forró edénybe egy kevés olajat öntünk, majd belehelyez­zük a hátszínt. 1,5-2 perc alatt kérget sütünk az egyik oldalára, majd megfordítj­uk és a másik oldalát 1,5-2 percig sütjük. Miután mindkét oldalon szép kérget tudtunk sütni, a 140 °C-ra előmelegít­ett sütőbe tesszük a húst kb. 6-7 percre. A hús végső sütéséhez a serpenyőbe vajat, rozmaringo­t és fokhagymát teszünk, majd a sütőből kivett húst beletesszü­k a serpenyőbe és egy evőkanál segítségév­el locsolgatj­uk a vajjal. Pár perc után a húst kivesszük és pihentetjü­k. Köretként remekül passzol hozzá a citromos zöldbab, illetve a húshoz készíthetü­nk egy klaszsziku­s zöldborsmá­rtást is.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Szabványmé­ret
A versenyen kért húsok 300400 grammosak és 3 centiméter vastagok
Szabványmé­ret A versenyen kért húsok 300400 grammosak és 3 centiméter vastagok
 ?? ?? Szeletelés Az előkészüle­tek
Szeletelés Az előkészüle­tek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary