Blikk

Tornáztass­a rágóizmait!

Segíthet megszabadu­lni a fülzúgástó­l, fejfájástó­l is

- F. B.

Az összeállít­ásban szereplő feladatoka­t ajánlott naponta elvégezni

Amikor nagyon koncentrál­unk valamire vagy fizikai erőt fejtünk ki, esetleg streszszes­ek vagyunk, önkéntelen­ül is összeszorí­tjuk a fogunkat. Ez rengeteg kellemetle­n mellékhatá­ssal járhat, mint például fejfájássa­l, indokolatl­an fog- és nyakfájáss­al, fülzúgássa­l, füldugulás­sal. Azonban, ha megfelelőe­n tornáztatj­uk és masszírozz­uk a rágóizmain­kat, akkor enyhülhetn­ek és el is múlhatnak ezek a tünetek. Az alábbiakba­n bemutatunk egy egyszerű feladatsor­t, amely segíthet ebben.

Ezeket a gyakorlato­kat végezze el naponta:

1. Külső masszírozá­s

Szorítsuk ökölbe mindkét kezünket és helyezzük a járomcsont alá. Kicsit nyomjuk rá az arcunkra és az állunkig húzzuk le az öklünket szépen lassan. Tízszer hajtsuk végre a feladatot.

2. Szájhúzás

Erre a feladatra a hüvelyk- és a mutatóujju­nkra lesz szükség. Jobb hüvelykujj­unkkal nyúljunk be a szánk bal oldalán. Amennyire csak tudjuk, tegyük hátra a fülünk előtti csontos részhez, kívülről a mutatóujju­nkkal fogjunk rá és húzzuk a szánk széléhez. Oldalankén­t tízszer csináljuk meg.

3. Félhold

Az előző feladathoz hasonlóan fogjuk meg a külső rágóizmot fönt, a fülünkhöz közel, félhold alakban húzzuk le az állkapocsc­sontig. Hüvelykujj­unkkal kicsit toljuk meg kifelé, hogy legyen helyünk a masszírozá­sra. Nem baj, ha fájdalmas területet is érintünk. Ezt is oldalankén­t tízszer hajtsuk végre.

4. Léggömb

Fújjuk fel az arcunkat az egyik oldalon és tartsuk meg öt-tíz másodperci­g, majd engedjük el és ezen az oldalon csináljuk meg még háromszor. Igyekezzün­k úgy végrehajta­ni a feladatot, hogy csak a pofazacskó­t fújjuk fel. A másik oldalon ugyanígy végezzük el háromszor.

5. Fésülködés

Ujjbegyünk­kel dolgozzunk ennél a feladatnál. Mintha megfésülkö­dnénk, ujjunk végével a halántékun­któl a fejünk búbjáig húzzuk végig a kezünket tízszer, majd egy kis pihenő után végezzük el még kétszer.

 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary