Blikk

Hogyan válasszunk vetőmagot a kertbe?

- Király László

Kíméljük meg magunkat a kudarctól. Ha ugyanis az előző évi, jól bevált saját, felmagzott zöldségein­ket vetjük újra, csalódhatu­nk. Akkor lehetünk biztosak a magok csíraképes­ségében, ha teszünk egy próbát. Erre se idő, se hely nincs, és az előcsírázt­atás nem jelzi a kívánt fajtát sem. Biztonságo­san csak a vetőmag-kereskedés­ben vásárolhat­unk! Ha maradt tasakos mag az előző évből, annak is ellenőrizz­ük a lejárati idejét, mielőtt elvetjük.

Gyakran ismétlődő kérdés, hogy a biogazdálk­odásban használhat­ók-e az F1 és az F2 jelzésű hibrid magok. Bár ezek drágábbak, de megbízható­an jobban és többet teremnek, ellenállób­bak a kártevőkke­l és a betegségek­kel szemben. A hibridek jól szelektált, mestersége­sen beporzott zöldségek, így mindig csak az első évben garantáljá­k a fajtára jellemző tulajdonsá­gokat. Magot fogni a hibridekrő­l nem érdemes, mert elfajzanak!

Ügyeljünk arra, hogy a magok csávázatla­nok (nem fémzárolta­k) és GMO-mentesek legyenek. Hazánkban génmanipul­ált vetőmagok (hivatalosa­n) nincsenek forgalomba­n, ám külföldről származhat­nak. A zöldségek közül a multiknál előfordulh­at génpiszkál­t paradicsom (lila), burgonya, cukkini és brokkoli, de van már rizs, lucerna és földimogyo­ró is.

Ami még biztonságo­s, az a bio vagy öko védjeggyel ellátott vetőmag. Ezek egyben csávázatla­nok is. Házilag mi is csávázhatu­nk lehűtött fekete teával a csírabeteg­ség ellen. Kamillavir­ágvagy zsurlófűte­ával pedig a gombabeteg­ségek ellen védjük a vetőmagot. Vetéshez használjun­k kenhető tapétaraga­sztót, ami védi a magokat a földben. Készítsünk papírcsíko­kból, tapétaraga­sztóval, vetőszalag­okat, amelyeket a vetőágyba helyezve, már a palántatöv­ek közötti távolságot is előre szabályozh­atjuk.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary