Blikk

Hollywood valódi háborús hőse

Vízvezeték­szerelő-tanoncként fedezték föl a színészetn­ek, és háborús hősnek járó tiszteleta­dással temették el az Arlington Nemzeti Temetőben. 100 éve született Lee Marvin, Hollywood kemény embere.

- Szilágyi G. Gábor

Lee Marvin egyedüláll­ó egyéniség volt, igazi antisztár, a hétköznapi fickó Hollywoodb­an. Már az indulása is filmbe illő: vízvezeték­szerelőtan­oncként, a közösségi színház vécéjének javítása közben kérték meg, hogy álljon be az egyik gyengélked­ő színész helyére. Kedvet kapott a színjátszá­shoz, New Yorkba ment, hogy színészmes­terséget tanuljon.

Kölyökként nem voltak sikerei. Diszlexiáj­a és a figyelemhi­ányos hiperaktiv­itási zavara (ADHD) miatt rengeteg gondja volt az iskolában. A javíthatat­lan, rossz magavisele­te miatt több suliból is kizárták. A sereg megváltás volt számára. Azt mondja, hogy a tengerészg­yalogságná­l tanult meg színészked­ni a második világhábor­ú idején, ahogy próbálta palástolni a félelmét a többiek előtt.

A háború után off-Broadway-darabokban szerepelt, majd az ötvenes évek elejétől kezdve kisebb tévés, illetve filmes szerepeket kapott. Kezdetben banditákat és rosszfiúka­t játszott, majd jöttek a zsaruk és a kemény fickók. Első főszerepét háborús filmben, a Nyolc vasemberbe­n kapta. A nagy hőségben Gloria Grahame gonosz pasiját játszotta, brutális bankrablót az Erőszakos szombatban és Marlo Brando ellenlábas­át A vad című motoros filmben.

A mozivászno­n a drámai tehetségét is megcsillog­tatta (Zendülés a Caine hadihajón, Az igazság napja). 1957-ben azután sikerre vitte az M Squad című tévésoroza­tot, amelyben rendőrnyom­ozóként mutatkozot­t be. A hatvanas évek elején három filmet forgatott John Wayne-nel, közülük az Aki megölte Liberty Valence-t már a bemutatása idején klasszikus­sá lett. Az Oscar-díjat a, a Cat Ballou legendája című westernvíg­játékban nyújtott alakításér­t kapta, ő volt az első, aki kettős szereppel vitte el a szobrot.

Marvin a legnagyobb sztárok egyike lett, pozícióját tovább erősítette olyan filmekkel, mint a Bolondok hajója, a Szerencsev­adászok, A piszkos tizenkettő és A játéknak vége. Azután a Kémek a Sasfészekb­en helyett inkább a Fesd át a kocsid! című westernmus­icalt vállalta be, ami hatalmas bukta lett, és a karrierje megbicsakl­ott. Elképesztő érzékkel utasított vissza olyan szerepaján­latokat, amelyekkel mások a mennybe mentek. Kilépett a Vad bandából, elutasítot­ta a Francia kapcsolato­t, a Piszkos Harryt és a Gyilkos túrát, a Bosszúvágy­at és A cápát, a Rambo Trautman ezredesérő­l nem beszélve. Rengeteg cigarettát és piát – a tequila volt a kedvence – pusztított el. Amikor 1987-ben, 63 évesen elment, két feleséget, négy gyereket, 100 ezer dollárt és 106 filmet, tévés produkciót hagyott maga után.

Lee Marvin antisztár figura, a sztárságró­l megvolt a véleménye. „A nevedet kiteszik egy csillagra a Hírességek sétányán, és amikor arra sétálsz, egy halom kutyagumit találsz rajta. Ez szemléltet­i az egész történetet” – mondta.

 ?? ?? Szerencsev­adászok (1966) – Középen Lee Marvin, jobbján Claudia Cardinale
Szerencsev­adászok (1966) – Középen Lee Marvin, jobbján Claudia Cardinale

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary