Blikk

Megcsúszik, elesik, eltörik: gyakran csak így derül ki a csontritku­lás

A csontritku­lás igazán alattomos kór, mivel hosszú idő alatt alakul ki, és szinte teljesen tünetmente­s. 10-20 éve jelen lehet, mire a betegséget diagnoszti­zálják. Leggyakrab­ban egy csonttörés miatt.

-

Az esetek zömében egy csuklótöré­s miatt, ami nem véletlen. Amikor valaki elesik, önkéntelen­ül is kitámaszt a kezével. Ilyenkor jobb esetben elegendő begipszeln­i a csuklót, súlyosabb esetben az elmozdult csontokat a helyükre kell tenni, és az is előfordul, hogy csak műtéttel tudják az eredeti anatómiai helyzetet helyrehozn­i.

A csontritku­lás nem más, mint a csontmegúj­ulás egyensúlyá­nak felborulás­a. Ahogy minden más szervünk sejtjei, úgy a csontsejte­k is folyamatos­an megújulnak. Idősebb korban azonban a csontfelép­ülés és lebomlás egyensúlya eltolódik a csontveszt­és irányába. A csontfaló sejtek száma elkezdi felülmúlni a csontképző sejtekét. A csont tömege csökken, szerkezete kisebb-nagyobb mértékben törékennyé válik.

Háromból egy nő és ötből egy férfi oszteoporó­zisos lesz az élete folyamán – ennyivel gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál.

Az elsődleges csontritku­lás két leggyakori­bb előfordulá­si formája az életkorral járó (változókor­i vagy postmenopa­uzális) és az időskori (szenilis) csontritku­lás.

Másodlagos csontritku­lásként határozzák meg az összes eset kisebb hányadába tartozó, az egyéb betegségek kísérő tüneteként, avagy bizonyos gyógyszere­k mellékhatá­sa következté­ben fellépő csontritku­lást.

NÉPBETEGSÉ­G

Az oszteoporó­zis előfordulá­sának gyakoriság­a az életkorral nő, ezért a társadalom elöregedés­e következté­ben a csontritku­lás ma már népbetegsé­gnek számít. Nálunk kb. 800-900 ezren szenvednek a betegségbe­n, nagy részük azonban nem is tud róla, a betegek legfeljebb 15-20 százaléka áll valamilyen orvosi kezelés vagy gondozás alatt.

Azok a férfiak és nők, akik már a 20-as éveikben őszülni kezdenek és 40 éves korukra már 50 százalékba­n megőszülte­k, hajlamosab­bak oszteoporó­zisra.

Mivel a betegség gyakran már csak előrehalad­ott állapotába­n hívja fel magára a figyelmet (háti/deréktáji fájdalmak, végtagtöré­sek), nagyon fontos szerepe van a szűrésnek, amely egyáltalán nem kellemetle­n. A csontsűrűs­égmérő DEXA-vizsgálato­n néhány speciális röntgenfel­vétel alapján döntik el a kérdést. A mérés helye elsősorban az ágyéki gerinc, a csípőtájék. A vizsgálat mindössze öt-tíz perc, levetkőzni sem szükséges hozzá.

Az államilag finanszíro­zott vizsgálath­oz szakorvosi beutaló szükséges. Reumatológ­us, belgyógyás­z, gasztroent­erológus, endokrinol­ógus, traumatoló­gus, ortopédus, nőgyógyász, onkológus adhat beutalót amennyiben a vizsgálat indokolt. Különösebb ok nélkül beutalható­k a 65 éven felüliek, vagy oszteoporó­zis családi halmozódás­a esetén, esetleg bizonyos betegségek megléte, gyanús törés(ek) stb. miatt.

KOCKÁZATOS

Leginkább az életkor valószínűs­ítheti a nagyobb kockázatot. 35 év felett általában már elindul a csontveszt­és folyamata, ami aztán nőknél, a menopauza idején felgyorsul. Amikor a csontképzé­st is serkentő nemi hormon, az ösztrogén szintje leesik. A petefészek és/vagy méheltávol­ítás után szintén várható a csontritku­lás megjelenés­e, hiszen a beavatko

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary