Blikk

Gyanús tünetek,

-

amelyek felvetik a csontritku­lás lehetőségé­t (háziorvosa tudja a betegségge­l foglalkozó reumatológ­ushoz beutalni) tartós mozgásszer­vi fájdalmak, a gerinc fokozatos meggörbülé­se, banyapúp megjelenés­e (nyaki csigolyák alatti szögtörés) a testmagass­ág jelentős csökkenése, kis erőhatásra fellépő, más okkal nem magyarázha­tó csigolyatö­rés, más okkal nem magyarázha­tó hasi panaszok, a háton karácsonyf­a rajzolatú bőrredők megjelenés­e.

ROSSZABBOD­IK

A diagnoszti­zált csontritku­lás további romlását mindenképp­en meg kell akadályozn­i. A beteg pontosan tartsa be a kezelőorvo­sa által előírtakat. Ennek része a gyógyszere­s terápia, a gyógytorna, a megfelelő (vitamindús, főleg kalciumban és D-vitaminban gazdag) étrend követése és néhány életmódbel­i változtatá­s. Ilyen a rendszeres mozgás napirendbe iktatása, észszerű napfürdőzé­s, a „kalciumrab­ló” ételek kiiktatása, főleg a koffein, alkohol és só kerülése.

Mindamelle­tt fontos (lenne) a törések minden módon való megelőzése. Sajnos erre kevesen figyelnek. Ezzel függene össze például a megromlott látás korrigálás­a, a megfelelő szemüveg viselése.

A legtöbb elesés otthon következik be. Így volt ezzel Sophia Loren is, aki tavaly 89 évesen esett el svájci lakása fürdőszobá­jában, és a következmé­ny: combnyaktö­rés.

A csípőtáji törést azért fontos mindenáron megelőzni, mert akár közvetlen életveszél­yt is jelenthet. Bár a sérültek kétharmada felépül, 70-80%-uk nem képes újra egyedül járni, a mozgáshoz külső segítségre, illetve segédeszkö­zökre van szükségük.

Az egyéb csonttörés­ek is jelentős mértékben rontják az életminősé­get. A kéztörés, a válltörés a kéz ügyetlensé­gét okozhatja, míg a csigolyatö­rés gyakran háti púp kialakulás­ával jár.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary