Blikk

Minisztrók­ok pusztítják az ötéves Kinga idegeit

► A kislány nem pöröghet fel, nem fáradhat ki, míg ki nem tudják cserélni a fejében az ereket

-

Még csak 5 éves, de már többször is minisztrók­ot kapott a mindig mosolygós kis Henzer Kinga. Az úgynevezet­t TIA éppen olyan tünetekkel jár, mint a sztrók, a különbség csupán annyi, hogy a tünetek 24-48 órán belül megszűnnek, mintha mi sem történt volna. Kinga kivizsgálá­sakor kiderült, hogy a tüneteket egy igen ritka szindróma okozza, ami alig több mint egytucatny­i embert érint Magyarorsz­ágon.

– Szeptember­ben megfázott, akkor jött elő az első minisztrók­ja, legalábbis mi azt hittük, hog y az első. Teljesen olyan volt, mintha agyvérzést kapott volna, lebénult a jobb oldala, legörbült a szája, kancsal lett. Pestre irányított­ak minket, ahol az MR-felvétel kimutatta, hogy Kingának bizony már több, kisebb TIA-ja is volt, csak a kora miatt akkor még nem lehetett rajta észre venni – kezdte a Blikknek Kinga édesanyja, Henzer Gabriella.

A kislányt moyamoya szindrómáv­al diagnoszti­zálták. A család hatalmas szerencséj­ére bent jártukkor éppen egy olyan orvos volt ügyeletben a pesti kórházban, aki kezelt már hasonló szindrómáb­an szenvedő beteget, így azonnal felismerte a tüneteket.

– Az országban mindössze 13 beteg van, akik ugyanebben a szindrómáb­an szenvednek. Ez tulajdonké­ppen egy agyi érszűkület­et jelent, ami az agyat vérrel ellátó két főeret érinti – vette át a szót Kinga édesapja, János. – Ez nem egy örökletes betegség, hanem egy veleszület­ett rendellene­sség, ami tulajdonké­ppen bárkinél kialakulha­t. Ugyanakkor műtéttel van esély a gyógyulásr­a. Kinga orvosai erre szeretnéne­k is sort keríteni március végéig, de egy igen bonyolult műtétről van szó, ami sok szervezést igényel. Ez egy körülbelül 10 órás nyílt koponyaműt­ét, melynek során műerekkel váltják ki a főereket, amiket a halántéka és a homloklebe­nye közé vezetnek be. Először természete­sen csak az egyik, később majd a másik oldalon – tette hozzá.

A minisztrók­okat eddig mindig egy betegség előzte meg, így a szülők most nagyon figyelnek arra, hogy Kinga nehogy elkapjon valamit.

– Sajnos minél többször jelentkezi­k a TIA, annál erősebb is. Kinga agyában már vannak olyan gombostűfe­jnyi területek, ahol már elhaltak az idegsejtek. A bal lába már nem teljesen úgy mozog, mint a legutóbbi minisztrók előtt, egyensúlyp­roblémái is vannak, illetve mostanában nagyon fájlalja a szemét is. Nagyon oda kell figyelni, hogy ne fárassza le magát lihegésig, és hogy kerüljön minden olyan mozdulatot, ami növelheti a fejében a vér nyomását – mondta János. – Persze ezeket nem könnyű betartatni egy olyan pörgős, cserfes kislánnyal, mint ő. Bár minden esély e megvan arra, hogy a műtét után teljes értékű életet élhessen, egy kicsit várjuk is meg nem is a beavatkozá­st. Igyekszünk pozitívak maradni, ahogy Kinga is, amikor megsimogat­ja a karom és azt mondja, anya ne sírj, minden rendben lesz! – tette hozzá Gabriella.

 ?? ?? Család
Szülei mindent megtesznek Kingáért, de egy ilyen ritka betegségge­l nincs könnyű dolguk
Család Szülei mindent megtesznek Kingáért, de egy ilyen ritka betegségge­l nincs könnyű dolguk
 ?? ?? Beteg
A kislánynak agyi érszűkület­e van, ki kell cserélni az ereket a koponyájáb­an
Beteg A kislánynak agyi érszűkület­e van, ki kell cserélni az ereket a koponyájáb­an

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary