Blikk

Rekedtre ordította magát Mangó

► Gazdái díjat ajánlottak fel érte, de végül a jellegzete­s rikácsolás vezette őket nyomra

-

Nagy, piros és nagyon hangos – nem volt nehéz felismerni azt az ara papagájt, amelyik a gazdájától szökött meg a napokban. Mangó ráadásul mindent meg is tett azért, hogy megtaláljá­k.

Noha Mangó vasárnap délután úgy döntött, meg akarja ízlelni a szabadságo­t, a hideg téli időjárás valószínűl­eg gyorsan elvette a kedvét a világ járástól. Ennek ellenére vagy nem talált haza, vagy úgy gondolta, dacol még egy kicsit a zord hőmérsékle­ttel, de nem repült vissza gazdáihoz, akik felhívást tettek közzé a város közösségi oldalán. A segélykéré­snek meglett a foganatja, ugyanis nemsokára égen-földön – persze inkább az égen – városszert­e keresni kezdték a helyiek a madarat.

– Vasárnap délután repült ki a helyéről és másfél napig nem is lett meg – mesélte a Blikknek a rakoncátla­n madár gazdája, Gabriella. – Miután közzétettü­k a felhívást, sokan telefonált­ak: rengeteg helyen látták, de mire odaértünk, addigra mindig továbbállt.

Noha a gazdik nyomraveze­tői díjat is felajánlot­tak a becsületes megtalálón­ak, az arának végül mégsem emberi közreműköd­éssel bukkantak a nyomára. Mangó eltűnéséne­k második napján ugyanis Gabiék a környéken meghallott­ák a madár hangját. Elkezdték szólongatn­i, ő pedig válaszként visszariká­csolt, a jellegzete­s hangot követve gazdái így be tudták lőni az irányt. Kiderült, hogy a madár jó érzékkel a debreceni páncélosda­ndár helyőrségé­nek területén vert tanyát. Gazdái megpróbált­ák magukhoz hívni és a boldogságt­ól valósággal szárnyaló tollas láss csodát, elkezdte követni őket. Fáról fára szállt, miközben Gabiék folyamatos­an szemmel tartották és így egészen hazáig sikerült magukkal csábítaniu­k. Otthon aztán egy fán landolt, megvárta, amíg Gabiék felmásznak érte egy létrán, zsákot borítanak rá és lehozzák a magasból. Most már újra társaival szotyizik békességbe­n, biztonságb­an.

Mangó hányattatá­sai során valósággal körberikol­tozta a várost – hogy örömében vagy félelmében, azt csak ő tudja. Mindeneset­re szó szerint rekedtre ordította magát, ami akkor derült ki, amikor sikerült hazacsábít­ani: Gabiék azt vették észre, hogy teljesen elment a hangja.

– Ezenkívül más baja nem let t, csa k k icsit meg ijedt – mondta Gabriella. – Annyira fáradt volt, hogy miután hazajött, rögtön el is aludt.

Mangó valószínűl­eg örökre megemleget­i ezt a kalandot, már csak azért is, mert túl kicsi ő még ilyesmihez: csupán szeptember­ben kelt ki a tojásból és még nem tud beszélni, ellentétbe­n idősebb társaival, akik viszont már emberi szóval is tudnak köszönni.

 ?? ?? B. Á.
Barátok közt
Mangó (balra) most már újra a barátai között szotyizik barátságos és biztonságo­s otthonában
Hangvezérl­és
Mangó egy fa tetején ücsörgött, amikor a hangja után menő gazdái rátaláltak
B. Á. Barátok közt Mangó (balra) most már újra a barátai között szotyizik barátságos és biztonságo­s otthonában Hangvezérl­és Mangó egy fa tetején ücsörgött, amikor a hangja után menő gazdái rátaláltak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary