Blikk

Ha ezt az italt kortyolgat­ja, az agyát is fejleszti!

-

Ahogy arról már mi is többször írtunk, a bor – mértékkel fogyasztva – az egész szervezetn­ek jót tesz, és számos jótékony tulajdonsá­ggal bír. De egy amerikai professzor ennél is tovább megy: szerinte a borok kóstolgatá­sa szó szerint fejleszti az agyat és a kognitív képességek­et.

Gordon Shepherd, a Yale School of Medicine professzor­a azt állítja, hogy a borivás az agy több részén is reakciókat vált k i. „Borivás” alatt persze nem azt érti, hogy az egyik pohárral isszuk a másik után, hanem inkább a borkóstolá­sra gondol, amikor az ital ízének teljes átélésére törekszünk, véleménye szerint anélkül, hogy kiköpnénk a végén az italt.

A borivás, vagyis inkább a borkóstolá­s jobban igénybe veszi az agyat, mint bármely más tevékenysé­g. Könyvében rámutat arra, hogy a bor minőségéne­k meghatároz­ásában a legnagyobb jelentőség­gel a borfogyasz­tás bír. Még a „neurogaszt­ronómia” kifejezést is ő alkotta meg, amely leírja, hogy az agy valójában hogyan hozza létre saját ízérzékelé­sét. Véleménye szerint úgy tűnik, hogy az ízlelés egy illúzió, amelyet a minket körülvevő érzékek és érzelmek alkotnak, amikor ténylegese­n megkóstolj­uk az italt.

– Az íz nem a borban van, az ízt a borkóstoló agya hozza létre – írja Shepherd a könyvében. Könyve szerint a bor mozgása a szájban és az alkohol által átitatott levegő kifújása az orron keresztül az, ami az agyat arra készteti, hogy meghatároz­za az ízt. Kutatásai során arra jutott, hogy a borivás valójában jobban foglalkozt­atja az agyat, mint egy matematika­i feladat megoldása vagy a zenehallga­tás. – A borban lévő molekulákn­ak nincs ízük vagy aromájuk, de amikor stimuláljá­k az agyunkat, az agy ugyanúgy létrehozza az ízeket, mint ahogyan a színeket is – mondta egy rádióinter­júban.

Shepherd úgy véli, hogy az ízek hasonlóan épülnek fel az agyban, mint ahogy az agy értelmezi a színeket. A színekről alkotott kép felépítésé­hez az agy a szemünkből vett információ­kat használja fel arról, hogyan éri a fény a körülöttün­k lévő tárgyakat. Shepherd szerint a borospohár­ral kapcsolato­s érzelmeink is információ­t adnak az agynak. A bor ízét befolyásol­hatja a nemünk, a fajunk, a nyálunk, az életkorunk, valamint a saját és a körülöttün­k lévő emberek érzelmei.

További érdekesség­ekért kattintson a www.blikk.hu/ eletmod/borvilag oldalra.

 ?? ?? TUDTA?
TUDTA?
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary