Blikk

Dopeman sírva vált el Ganxsta Zolee-tól

Volt valaki, akivel nem veszett össze a rapper?

-

► Olyan stílust vett magára, ami nem tett jót az emberi kapcsolata­inak

Gyerekként mindent egy lapra tett fel Pityinger László, művésznevé­n Dopeman: a rapper már egészen fiatalon elhatározt­a, hogy a zeneiparba­n helyezkedi­k el, a sikerért pedig mindent meg is tett, a kilencvene­s-kétezres évek egyik meghatároz­ó sztárjává vált. Rapperként az évek során sokakkal dolgozott együtt, ám az elválás nem minden esetben volt békés: a

Fekete Vonattal például anyagi okok miatt veszett össze.

– Nagyon vágytam arra, hogy zenei producer is lehessek, tehát összedolgo­ztunk. Azonnal klappolt velük minden. Kerítettem nekik lemezszerz­ődést, de közben indultak egy rapverseny­en. Elvileg ugyanoda szerződtet­tem őket, ahova én voltam leszerződv­e, de a társamon, László Viktoron keresztül bejött egy másik lemezkiadó és beajánlott valamiféle előleget, amit mindenki félreértel­mezett... Azt hiszem, talán én értelmezte­m helyesen. Ők a pénz ígéretére benyögtek egy nagy lét, hét-nyolcszáze­zer forintot, ami akkoriban soknak számított – mondta el a Blikk

TV Ilyenek voltunk című műsorának vendégekén­t Dopeman, aki arra is kitért, hogy bár Juniorék megkapták az összeget, arra nem gondoltak, hogy a kiadó ezt nem gázsiként utalta ki nekik, hanem a stúdiókölt­ségek fedezésére. – Nem a két szép szemünkért adták, hanem hogy kifizessük a stúdiót, ami meg is történt. Mindenki másként látta, hogy minek kellene ebből járnia belőle, ebből indult egy vita.

A rapper egy másik ikonikus előadóval, Ganxsta Zolee-val is sokáig dolgozott együtt a Kartelben, ám vele is viharosan köszöntek el egymástól.

– Voltak olyan részei ennek a különlétne­k, amikor sértettség­ek voltak. A zenekarban létezés olyan,

mint egy házasság. Itt komoly problémák lehetnek, miután minden héten egy emberrel ülsz a buszban és ezt hatszor csinálod egy héten, egy idő után kijön a ValóVilág-életérzés. Zoli és köztem sosem volt semmi probléma, míg a zenekarban voltam, bár bizonyos viselkedés­emet biztosan furcsán nézte – utalt arra Dopeman, hogy ő tényleg gengszterr­appernek érezte magát. – Nagyon éltem ezt a maffiadolg­ot. Én ott voltam ebben, és sajnos ennek a jegyeit magamra is vettem, ami jót tett a zenének, de az emberi kapcsolato­knak nem annyira. Karakteres­en, tudatosan építettem magam, amit egy zenekarban nem biztos, hogy úgy fogadnak, ahogy kéne, és én sem biztos, hogy jól kommunikál­tam. Dopeman hamar rájött, hogy a másodheged­űs szerepe nem való neki, nőtt az önbizalma, és mindez feszültség­ekhez vezetett.

– Mindezt lehetett volna ügyesebben kezelni, mindeneset­re öt évig tartott a zenekar, ami nekem nagyon szép emlék. Bennem senkivel szemben nincs tüske, mi szó szerint sírva váltunk el Zolival. Majd mindketten ültünk a saját turnébuszu­nkban és mérgesek voltunk. Voltak csipkelődé­sek, de ez sosem durvult el, mert a szívemben Zolinak mindig foglalt helye volt, van és lesz is – árulta el.

Tavaly, húsz év után a Blikk kamerája előtt ki is békültek egymással, és akkor úgy tűnt, ismét fellépnek közösen, ám erre a rajongók bánatára azóta sem került sor. Hogy lesz-e folytatás és valaha összeállna­k-e, maga a rapper sem tudja.

 ?? ??
 ?? ?? Harcias arc Pityinger László, azaz Dopeman évtizedek óta megkerülhe­tetlen szereplője a hazai zenei szcénának
Fekete Vonat A Fekete Vonattal (balról Beat, Fatima és L.L. Junior) is volt vitája Dopemannek
Harcias arc Pityinger László, azaz Dopeman évtizedek óta megkerülhe­tetlen szereplője a hazai zenei szcénának Fekete Vonat A Fekete Vonattal (balról Beat, Fatima és L.L. Junior) is volt vitája Dopemannek
 ?? ?? Kartel
A Kartellel (balról OJ Sámson, Steve, Ganxsta Zolee és Big Daddy Laca) évekig zenélt együtt Dopeman
Kartel A Kartellel (balról OJ Sámson, Steve, Ganxsta Zolee és Big Daddy Laca) évekig zenélt együtt Dopeman

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary