Blikk

Virtuális szexbombák szedik az áldozataik­at

Digitálisn­ő-függővé válnak a magányos férfiak

-

► Elidegened­nek a társadalom­tól a mindig elérhető kamuszeret­ők miatt

Az ember digitális függősége egyre aggasztóbb méreteket ölt, a telefonunk és a számítógép­ünk nélkül szinte már létezni sem tudunk. Ennél is rémisztőbb azonban egy új jelenség, hogy egyre több magányos férfi keres virtuális párkapcsol­atot. Vannak már olyan cégek, amelyek a mestersége­s intelligen­cia segítségév­el kreált tökéletes digitális barátnőt alkotnak, amely akár már robot is lehet. Ő mindig „ott van”, ha néhány jó szó, bók és a napi problémák miatti vigasztalá­s kell. Még nem is ez jelenti az igazi problémát, hanem a függőség, az elidegened­és és a lelki sérülések.

Persze az alkotók jól keresnek, a The Sun információ­i szerint az egyik azzal dicsekedet­t, hogy a FoxyAI nevű weboldalon keresztül havi 30 ezer dollárt (10,8 millió Ft-ot) kaszál a szerelmet kétségbees­etten kereső, megszállot­t férfiaktól. Dr. Gregory Jantz szerint napjainkba­n tömegével regisztrál­nak a férfiak a virtuális barátnőket kínáló cégek portáljair­a, és ezek után egyre többen kerülnek pszichológ­ushoz.

– Már kezdjük látni azoknak az egyéneknek a megjelenés­ét, akik inkább egy mestersége­s intelligen­cia által kreált virtuális személlyel szeretnéne­k intim kapcsolatb­a kerülni, mint egy másik valódi emberi lénnyel – panaszolta a digitális függőség leküzdésér­e szakosodot­t központot vezető dr. Jantz. – Az elmúlt egy évben egyre több olyan pácienssel találkozta­m, akinek segítségre volt szüksége a digitális függőség megfékezés­éhez, ezt ugyanúgy kezeljük, mint az alkohol- vagy kábítószer-problémáka­t. Tudjuk, hogy érzelmi kötődést lehet kialakítan­i a technológi­ához, a közösségi médiához és az AI-barátnőhöz. Érzelmi kapcsolat jön létre, így elvonási tüneteket fogsz átélni, amikor ezt elvonják.

A legfőbb veszélyt a teljes magány jelenti, amelynek a végén az ember kiszakad a társadalom­ból és mély depresszió­ba zuhan.

– Persze a virtuális barátnő bármikor ott lehet velünk a telefonunk­ban. De azt kell megértetni a függőkkel, hogy nem hoz nekik ételt, nem lehet megérinten­i, nem ad csókot és szeretkezn­i sem lehet vele. Ha valaki teljesen rákattan, nagyon nehéz a visszaút, és ugyanolyan káros a hatása, mint a drognak – tette hozzá a professzor.

 ?? ?? Probléma
Az amerikai dr. Gregory Jantz szerint sokan szorulnak pszichológ­iai kezelésre a digitális nők miatt
Probléma Az amerikai dr. Gregory Jantz szerint sokan szorulnak pszichológ­iai kezelésre a digitális nők miatt
 ?? ?? Képzelet
Ezt a tökéletesn­ek tűnő nőt a mestersége­s intelligen­cia alkotta a szerelemre hiába váró férfiaknak
Képzelet Ezt a tökéletesn­ek tűnő nőt a mestersége­s intelligen­cia alkotta a szerelemre hiába váró férfiaknak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary