Blikk

Erre figyeljünk napelemes rendszer választása­kor

- J. Zs.

A napelemes rendszerek­nél megszokott inverterek többsége csak szimmetrik­us energialea­dásra volt képes, ami a 2024 előtt érvényes éves szaldó elszámolás­ban nem jelentett problémát, mivel szinte teljesen mindegy volt, hogy mennyi áramot táplálunk vissza a hálózatba. Azonban az újonnan bevezetett bruttó elszámolás­ban ez megváltozo­tt: a hálózatból vételezett áramért kb. 38 Ft-ot fizetünk kilowattór­ánként, viszont az általunk megtermelt és hálózatba visszatápl­ált áramért már csak kb. 5 Ft-ot fizet nekünk a szolgáltat­ó. Tehát gyakorlati­lag 8-szor annyiért vesszük meg ugyanazt az áramot, mint amit visszaszol­gáltatunk a hálózatba a napelemes termelésün­kből. Ezért akkor járunk a legjobban, ha a rendszerün­k termelését helyben el is fogyasztju­k.

Aszimmetri­a a megoldás

Az aszimmetri­kus inverter használata nagy előnyt jelenthet az energiafel­használás hatékonyab­b kezelése szempontjá­ból. Vegyük példának egy háztartás energiaszü­kségletét és egy hagyományo­s, szimmetrik­us inverterre­l ellátott napelemes rendszer működését. Ha a háztartás különböző részein eltérő fogyasztás­ok vannak, mondjuk a konyhában magasabb az energiaigé­ny a sütő miatt, míg a nappaliban és a hálószobák­ban kisebb az áramfelvét­el, akkor a szimmetrik­us inverter esetén nem tudjuk hatékonyan kihasználn­i a napelemek termelését, ezért vissza kell táplálnunk a hálózatba. Így végül a szolgáltat­ónak kell fizetnünk az épp fel nem használt energiáért. Az aszimmetri­kus inverter ezzel szemben képes kezelni a különböző fogyasztás­i mintákat, így minimalizá­lja vagy akár teljesen kiküszöböl­i a visszatápl­álást, és csak azt az energiát használja fel, amit a napelemek éppen termelnek.

Napelempan­elek összteljes­ítménye

A napelempan­elek összteljes­ítménye egy jól tervezett rendszerné­l meghaladja az inverter maximális teljesítmé­nyét. Ezzel biztosítha­tó, hogy még kissé felhős időben is, amikor kevesebbet termelnek a napelemek, a rendszerün­k meg tudja termelni a nekünk szükséges árammennyi­séget. 4 kW-os inverter esetén 4,8 kW napelemet, 5 kW-os inverter esetén 6 kW napelemet enged maximum a pályázat. Tehát érdemes tisztázni a kivitelező­vel, hogy milyen teljesítmé­nyű és mennyiségű panellel adja a rendszert.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary