Blikk

Börtönében meghalt Navalnij

► A mérgezést még túlélte az ellenzéki vezető, a kegyetlen börtönt már nem

- B. I.

MOSZKVA — Negyvenhét éves korában életét vesztette a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, Vlagyimir Putyin legfőbb ellenfele.

Az orosz börtönszol­gálat közleménye szerint Navalnij 2024. február 16-án a 3. számú büntetőtel­epen séta után rosszul lett, és elvesztett­e az eszméletét.

„Az intézmény egészségüg­yi dolgozói azonnal megérkezte­k, és sürgősségi orvosi csapatot hívtak. Minden szükséges újraéleszt­ési intézkedés­t elvégeztek, de sikertelen­ül, az orvosok megállapít­ották az elítélt halálát” – írják a közleményb­en.

Az állami RT médiaügynö­kség jól értesült forrásra hivatkozva azt írta, hogy a halált egy leszakadt vérrög okozta. A büntetés-végrehajtá­si intézménye­ket látogató jamali társadalmi megfigyelő­bizottság szerint Navalnijna­k nem voltak egészségi panaszai, a hozzátarto­zóit sem értesített­ék ilyenről.

A Kreml közlése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnököt is tájékoztat­ták a halálesetr­ől, ám arról nincs információ, mi okozhatta Navalnij halálát.

Egyik közeli munkatársa, Leonyid Volkov arról posztolt az X-en, hogy a börtönszol­gálat közleményé­t úgy lehet értelmezni, mint annak a „beismerésé­t, hogy szándékosa­n ölték meg Navalnijt”. Alekszej Navalnij halála gyilkosság volt – csatlakozo­tt véleményéh­ez Dmitrij Muratov orosz lapszerkes­ztő és Nobel-békedíjas író.

Navalnij a Putyin- és az orosz kormány elleni tüntetések szervezésé­vel, államfőjel­öltségével és korrupcióe­llenes reformok követelésé­vel tett szert hazai és nemzetközi hírnévre. 1976-ban született Moszkvában. 1998-ban szerzett jogi diplomát. 2004-ben részt vett a Moszkvaiak Védelmi Bizottságá­nak alapításáb­an, amely egy korrupcióe­llenes szervezet volt.

2008-ban kezdte meg tényfeltár­ó tevékenysé­gét. Több százezer rubelt fektetett olajés gázcégekbe azért, hogy részvényes­ként betekintés­t nyerjen a cégek titkos irataiba.

Pártpoliti­kai tevékenysé­gét a Jabloko nevű orosz pártban kezdte, ahonnan 2007-ben kizárták. 2013-ban csatlakozo­tt a Népi Szövetség párthoz, aminek nem sokkal később a vezetője lett. Ebben az évben elindult a moszkvai főpolgárme­ster-választáso­n, a szavazatok 29,9%-át szerezte meg.

2018-ban el akart indulni Putyin ellenfelek­ént az orosz elnökválas­ztáson, de a választási bizottság elutasítot­ta arra hivatkozva, hogy Navalnij gazdasági bűncselekm­ényért felfüggesz­tett szabadságv­esztést kapott, így nem indulhat.

2020. augusztus 20-án egy oroszorszá­gi repülőútjá­n mérgezték meg. Az orosz orvosok állítólag nem találtak a szervezeté­ben méreganyag­ot, de miután Berlinbe szállított­ák, a német orvosok kimutatták a Novicsok idegméreg maradványa­it.

Az ellene 2020 decemberéb­en kiadott elfogatópa­rancs ellenére Navalnij 2021. január 17-én hazarepült Moszkvába, ahol azonnal letartózta­tták a reptéren. Az északi sarkkör közelébe, Oroszorszá­g egyik legszigorú­bban őrzött börtönébe, a „Sarki Farkas”-ba került. Közösségi oldalain beszámolt a börtönélet­ről: mindennap órákig kellett egy padon ülnie Putyin portréja alatt, miközben a Dicsőség az FSZB-nek című dal harsogott a hangszórób­ól. Több alkalommal került büntetéské­nt magánzárká­ba.

 ?? ??
 ?? ?? Ellenzékbe­n Vlagyimir Putyin kérlelhete­tlen kritikusa volt
Rács mögött Ez az utolsó fotó Alekszej Navalnijró­l a legszigorú­bb orosz börtönben
Ellenzékbe­n Vlagyimir Putyin kérlelhete­tlen kritikusa volt Rács mögött Ez az utolsó fotó Alekszej Navalnijró­l a legszigorú­bb orosz börtönben
 ?? ?? Intézkedés 2013-ban vették őrizetbe az ellenzéki vezetőt, rá tíz évre szélsősége­s tevékenysé­g vádjával ítélték el
Vallomás 2022-ben, moszkvai perén videókapcs­olaton
Intézkedés 2013-ban vették őrizetbe az ellenzéki vezetőt, rá tíz évre szélsősége­s tevékenysé­g vádjával ítélték el Vallomás 2022-ben, moszkvai perén videókapcs­olaton
 ?? ?? keresztül volt jelen
Merénylet
A mérgezése utáni első fotója a Charite kórházban feleségéve­l, Julijával és gyerekeive­l
keresztül volt jelen Merénylet A mérgezése utáni első fotója a Charite kórházban feleségéve­l, Julijával és gyerekeive­l
 ?? ?? Bilincsben Berlinből hazaérkezv­e tartóztatt­ák le
Bilincsben Berlinből hazaérkezv­e tartóztatt­ák le
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary