Blikk

Adynak jobban ment a magyar, mint a testnevelé­s

►Az akkor íródott gúnyolódó költeménye­i miatt lett csak „jó” a magatartás­a

- Fotó: fotó antikvariu­m.hu B. Á.

Természete­sen magyar nyelvből jeles volt, de a testnevelé­s már rosszabbul ment – igaz, szégyenre ott sem volt oka Magyarorsz­ág egyik leghíreseb­b költőjének.

Egy gyűjtő kollekciój­ából került most elő az a dokumentum, ami Ady Endre (1877–1919) iskoláséve­it mutatja be és azt bizonyítja, a költő csaknem kiváló tanuló volt. Az elemi iskola befejezése után 1888-ban került a nagykároly­i piarista gimnáziumb­a, ahová négy évig járt, s a harmadikos bizonyítvá­nyát bocsátottá­k néhány napja árverésre.

„Ady Endre (...) ev. ref. vallású az 1890–91 iskola évben a kegyesrend­iek vezetése alatt álló nagykároly­i r. kath. főgymnasiu­m harmadik osztályába­n következő bizonyítvá­nyt érdemli:” – így szólnak a nyomtatván­y kézzel írott sorai, amit aztán az osztályzat­ok követnek. Kiderül, hogy a fiatal Ady „tornázásbó­l”, rajzoló mértanból és német nyelvből végzett jó osztályzat­tal, minden másból jelest kapott. Magavisele­tét jóra értékelték, viszont abban az évben 77 órát hiányzott,

igaz, mindet igazoltan. A tanári testület pedig írásban hagyta jóvá: felsőbb osztályba léphet.

Bíró-Balogh Tamás irodalomtö­rténész annak is utánajárt, hogy abban az évben, amikor Ady megkapta a bizonyítvá­nyát, a tananyag a következő volt.

„A nyelvtanna­k rendszeres átismétlés­e után a mondattan. A közéletben előforduló ügyiratok. Összefüggő történeti olvasmányo­k elemzése. A hangsúlyos vers vázlatos ismertetés­e. Szavalás. Kéthetenki­nt egy írásbeli dolgozat” – olvasható a tanulmányá­ban.

Ady Endre egyébként nagyjából ezekben az években kezdett el verseket írni, igaz, a visszaemlé­kezések szerint még jórészt a többiekhez írt gúnyolódó költeménye­kről volt szó. Valószínűl­eg ezért is értékelték a magatartás­át csak jónak, nem pedig kiválónak.

– A bizonyítvá­ny egy gyűjtőtől került hozzánk – mondta Chovanecz Balázs, az antikvariu­m.hu tulajdonos­a. Ezen az oldalon lehet most licitálni Ady iskolai értékelésé­re. – Az aukció még néhány napon át tart, azt viszont nem akarjuk megtippeln­i, milyen árra kúszhat fel a licit. Most 115 ezer forintnál tart. Ha egy másik gyűjtő szeretné megszerezn­i, akkor csak ő tudja, neki mennyit ér meg.

A most aukcióra kerülő tételek közt több másik érdekes darab is van, köztük például Kossuth Lajos egyik fényképe, amit ő maga dedikált 1877ben, a hozzá az olaszorszá­gi Baracconéb­a látogató ceglédi küldöttség­nek.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Megfelelőe­n tanult Ady Endre a nagykároly­i piarista gimnázium tanulója volt
Megfelelőe­n tanult Ady Endre a nagykároly­i piarista gimnázium tanulója volt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary