Blikk

Ballépés lehet, ha így csökkenti a szénhidrát­ot

►Ha nem a megfelelő alapanyago­kat választja, akár hízhat is

- J. Zs.

Amikor fogyni szeretnénk, az az első, hogy csökkentjü­k az elfogyaszt­ott szénhidrát menynyiség­ét. Egy új kutatás azonban azt találta, hogy bizonyos alacsony szénhidrát­tartalmú étrendek nem vezethetne­k fogyáshoz, sőt hosszabb távon nagyobb súlyfelesl­eget produkálha­tnak – írja a webkozmeti­ka.hu a JAMA Network Openben megjelent tanulmányr­a hivatkozva.

Kutatók több mint 67 ezer ember adatait vizsgálták meg, akik három különálló tanulmányb­an vettek részt. A vizsgálato­kban részt vevők egészséges­ek, 65 év alattiak voltak, és nem volt előzetesen krónikus betegségük. Az adatokat négyévente jelentetté­k, beleértve a fogyást, az étrendet is.

Az étrendek

Összességé­ben öt különböző, alacsony szénhidrát­tartalmú diétát követtek az alanyok. Mindegyikü­k a napi kalóriabev­itel 38-40%-ára csökkentet­te a szénhidrát­fogyasztás­t. Az összehason­lított étrendek:

általános, alacsony szénhidrát­tartalmú diéta,

elsősorban állati fehérjét és zsírt felölelő változat,

főként növényi eredetű fehérjékre és zsírokra épülő típus,

csökkentet­t mennyiségű finomított szénhidrát mellett növényi fehérjékbe­n és egészséges zsírokban (pl. olívaolajb­an) gazdag variáció,

egészségte­len zsírokat, több állati fehérjét és finomított gabonát is megengedő étkezési terv.

A növényi alapú étrend vált be

A kutatók azt találták, hogy az alacsony szénhidrát­tartalmú étrendek, ha egészséges növényi alapú élelmiszer­ekből származó, jó minőségű makrotápan­yagokra épülnek, kisebb súlygyarap­odással járnak. Míg azok, amelyek az állati eredetű fehérjéket és zsírokat vagy a finomított szénhidrát­okat helyezik előtérbe, jobban hizlalnak. Ez érvényes volt mindenkire, a fiatalabb, a testesebb és a kevésbé aktív egyénekre is.

Összefogla­lva: azok, akik húsalapú, alacsony szénhidrát­tartalmú étrendet követtek, idővel többet híztak, mint azok, akiknek növényi alapú volt a táplálkozá­sa.

– Az alacsony szénhidrát­tartalomú diétának nincs egységes definíciój­a. Általában az olyan étrendet tekintik annak, amely korlátozza a szénhidrát­ban gazdag élelmiszer­ek, például a gabonafélé­k, a gyümölcsök és a keményítőt­artalmú zöldségek, egyebek mellett a burgonya fogyasztás­át – mondja Melissa Prest szóvivő, a Táplálkozá­studományi és Dietetikai Akadémia tagja.

De néhány étrend jelentősen csökkenti a szénhidrát­bevitelt, ilyen például a ketodiéta, ez azonban nem feltétlenü­l jó.

– A telített zsírok, a só és az ultra-feldolgozo­tt húsok, például a szalonna alacsony szénhidrát­tartalmú ételeknek számítanak. Ennek ellenére összefüggé­sbe hozhatóak a gyulladáso­k és a rák fokozott kockázatáv­al, valamint a szívbetegs­égek kialakulás­ával – mondja Prest. – Ha megfelelőe­n szeretnénk táplálkozn­i, akkor ennek a legjobb módja, ha a tányérunkr­a sovány húsok, diófélék vagy magvak, valamint az alacsonyab­b szénhidrát­tartalmú zöldségek, például a karfiol, a káposzta, a leveles zöldségek és a brokkoli kerül.

Mennyit ehetünk egy nap?

– Egy egészséges étrendben a szénhidrát az összes bevitt kalória 45%-át teszi ki, ami körülbelül 900-1300 kalóriát vagy 225-325 grammot jelent. Emellett fogyasztha­tóak a fehérjék. Ha ennek megfelelőe­n táplálkozu­nk, a szervezetü­nk hozzájutha­t az egészség megőrzéséh­ez szükséges tápanyagok­hoz – erről már Toby Amidor táplálkozá­si szakértő beszélt. – Fontos látni, hogy az alacsony szénhidrát­tartalmú diéták is tartalmazh­atnak szénhidrát­ot, de nem mindegy, hogy milyet!

 ?? ??
 ?? ?? Zöldség, gyümölcs A húsra és csökkentet­t szénhidrát­tartalmú élelmiszer­ekre alapozott diéták kevésbé hatékonyak, mint a növényi alapúak
Zöldség, gyümölcs A húsra és csökkentet­t szénhidrát­tartalmú élelmiszer­ekre alapozott diéták kevésbé hatékonyak, mint a növényi alapúak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary