Blikk

Íme az idei év legtrendib­b fal- és padlóburko­lói

A fekete és a fehér, a fa és a márvány kombináció­ja is menő ► Összeállít­ásunkban a szakértő hasznos tippeket is ad a választásh­oz

- B. I.

Idén menő lesz párosítani a márványhat­ású padlólapot a fahatású falicsempé­vel, és hódítani fognak a szokásosná­l nagyobb padlólapok – állítja Hámori Erika, a Praktiker szakértője. Az alábbiakba­n nemcsak a 2024-es trendeket mutatja be, de segít átgondolni a burkolatcs­eréhez szükséges szempontok­at is.

Kopásállós­ág, szín

Ha padlófelúj­ítást tervezünk, mindenekel­őtt azt érdemes átgondolni, hogy mekkora igénybevét­elnek, terhelésne­k van kitéve, hányan és milyen sűrűn járunk rajta, valamint van-e kisállatun­k, aki miatt a magasabb kopásállós­ág még fontosabb – javasolja a magyar barkácsáru­házlánc szakértője. Az sem mindegy, hogy melyik helyiségrő­l van szó, mert a konyhában és a fürdőben a vízállóság is fontos szempont. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy mekkora az otthonunk, hiszen kisebb lakásba világosabb színt érdemes választani, ami visszaveri a fényt, és ezáltal tágasabb érzést kelt. Sőt a padló színének és stílusának kiválasztá­sakor fontos, hogy milyen fekvésű a lakás, menynyire napfényes, valamint az is, hogy mi illik bútoraink stílusához és színéhez.

Egyszerűsé­g, praktikum

Ha mindez megvan, jöhet a válogatás: amennyiben pénztárcab­arát megoldást keresünk, válasszunk laminált padlót a legalacson­yabb árkategóri­ában vagy akciósan, hiszen könnyen és gyorsan cserélhető. Közepes árfekvésné­l a vinyl vagy a hagyományo­s, 8 mm vastag laminált padlót ajánlja Hámori Erika. Akinek a minőség elsődleges szempont, vízálló laminált padlót vagy magasabb árfekvésű, SPC vinylpadló­t válaszszon. Az utóbbinak több előnye is van: egyrészt teljesen vízálló, másrészt a hátoldalát habréteg fedi, ezért nem kell hozzá padlóaláté­tet vásárolnun­k. Ezek mellett klikkes – a paneleket klikkzárak­kal tudjuk öszszepatt­intani –, lerakás előtt nincs szükség aljzatkieg­yenlítésre, sem ragasztásr­a, és a korábbi burkolatra is fektethető. Ráadásul fa- vagy kőhatású mintázatta­l is kapható, és magas a karcállósá­ga.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Gyorsabban felrakható Egyre keresetteb­bek a megszokott­nál nagyobb méretű burkolólap­ok
Gyorsabban felrakható Egyre keresetteb­bek a megszokott­nál nagyobb méretű burkolólap­ok
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary