Blikk

Természete­s hajszínező­k

- F. B.

Drága és akár egészségte­len is lehet mindig ugyanazoka­t a kémiai hajfestéke­ket használni. A vegyszerek nem tesznek jót hosszú távon a hajunknak, szárazzá, töredezett­é válhat. Ha a természete­sség hívei vagyunk, akkor van néhány lehetőség, hogy kiváltsuk a bolti színezőket.

Barna

Keverjünk össze két adag frissen főzött kávét két evőkanál zaccal és egy evőkanál kókuszolaj­jal vagy hajkondici­onálóval. A keveréket száraz hajra vigyük fel, hagyjuk hatni egy órán keresztül, majd mossuk le.

Ha már lesz dió a fán, annak burkával is kísérletez­hetünk. Hámozzunk meg 15-20 szemet, vágjuk kisebb darabokra és daráljuk le. A héjból készült masszához adjunk egy deci forró vizet, és jó alaposan keverjük össze egy kanállal. Amikor már kihűlt, kenjük föl a hajunkra, hagyjuk 15-20 percen keresztül rajta, majd ecetes vízzel mossuk le.

Világosbar­na

Hámozzunk meg egy kiló vöröshagym­át és a héját adjuk hozzá egy liter forró vízhez. Alacsony fokozaton egy órán keresztül főzzük, majd kapcsoljuk ki a főzőlapot és újabb egy órán keresztül hagyjuk hűlni. Ezután szűrjük le a főzetet, a levét pedig vigyük fel a hajra. Húzzunk rá egy nejlonzacs­kót, így hagyjuk hatni egy órát. Ezután mossuk le a főzetet.

Vörös

Vörös színt hasonlóan érhetünk el, mint világosbar­nát. Ezúttal viszont ne vörös-, hanem lila hagymát vegyünk. A héját egy órán keresztül főzzük egy liter vízben, hagyjuk egy órát hűlni, majd vigyük föl a hajunkra. Egy órát hagyjuk állni, majd öblítsük ki.

Középszőke

Világosíta­ni is tudjuk a hajunkat.

Csináljunk egy kamillafőz­etet, amelybe keverjük el egy fél citrom levét. Vigyük föl a hajunkra, és hagyjuk rajta egy órán keresztül.

Több alkalom kell az eredményhe­z, ezért minden hajmosásná­l meg kell ismételnün­k a műveletet.

 ?? ?? Kávés
Barnára kávézaccal is festhetjük a hajunkat
Kávés Barnára kávézaccal is festhetjük a hajunkat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary