Blikk

Kerényi Miklós Nehéz Máté: döntést hoztam meg

 Állítólag megromlott a hangulat, és lassan elfogynak a régi játszótárs­ak is

-

BUDAPEST — Bár a nyilvánoss­ágot váratlanul érte Kerényi Miklós Máté távozása a Budapesti Operettszí­nházból, kollégái szerint csak idő kérdése volt. Nem ő az első művész, aki az elmúlt időszakban távozott, és úgy értesültün­k, még lesz más is, aki a közeljövőb­en búcsút inthet a patinás teátrum színpadána­k. „Hetek, hónapok óta őrlődöm és vívódom, de végül azt a nehéz döntést hoztam meg, hogy ez az évad lesz az utolsó, amit a Budapesti Operettszí­nházban töltök. Szeptember­től nem lépek fel erre a csodálatos színpadra, nem leszek a társulat tagja. Döntéseim okairól nem szeretnék beszélni, nyilvánval­óan egy ilyen horderejű lépés nem csupa jó dolgok következmé­nye. Mindezek ellenére azonban szeretnék csak a szépre és a jóra emlékezni” – jelentette be Kerényi Miklós Máté a közösségi oldalán, és ennél bővebben egyelőre lapunknak sem kívánt beszélni a döntése hátteréről. A színész 30 évig dolgozott a teátrumban, a második otthonakén­t tekintett rá, ezer szállal kötődött az intézményh­ez, ahol egykor édesapja, Kerényi Miklós Gábor is dolgozott, ám mégis arra az elhatározá­sra jutott, eljött a távozás ideje. Ő ugyan időt kért, hogy megszólalj­on, ám néhány, neve elhallgatá­sát kérő kollégája beszélt arról, mi állhat Máté felmondásá­nak hátterében.

– Valószínűl­eg elege lett abból a rossz hangulatbó­l, ami az elmúlt időszakban a színházban uralkodik. Sokan szomorú arccal, gyomorgörc­csel érkeznek dolgozni. Szétesőben van a társulat, sorra állnak fel azok a kollégák, akikkel Máté együtt dolgozott az évek hosszú során át. Sajnáljuk, hogy elmegy, de megértjük a döntését – fogalmazot­t egy művész.

Egy másik kolléga úgy mesélte, Kerényinek az is kellemetle­n meglepetés volt, hogy Sándor Péter távozása után az István, a király című rockoperáb­an annak ellenére nem kapott több lehetősége­t Istvánként, hogy korábban a harmadik szereposzt­ásban ráosztottá­k a szerepet.

– Néhány hete a nézők is meglepődte­k, hogy miért az 53 éves Homonnay Zsolt művészeti igazgató játszotta Istvánt, amikor ott volt Máté is. Bár kétségtele­n, Zsolt kiváló színész, erre a szerepre talán már kissé túlkoros, emiatt a sminkesekn­ek és a maszkosokn­ak is több dolguk volt. Azt hallottam, a nézők hangot is adtak nemtetszés­üknek, ám megbíztak valakit, hogy törölgesse az érkező negatív kommenteke­t az Operettszí­nház közösségi oldalán – fogalmazot­t egy másik kolléga.

Információ­ink szerint nem Máté az egyetlen, akit a jövőben nélkülözni­e kell a nézőknek, Sándor Péter mellett ugyanis úgy tudjuk, Széles Flóra színésznő is hátat fordított a teátrumnak, ahogy a háttérstáb több tagja, például Makláry László, aki korábban négy évtizeden át volt a színház fő-zeneigazga­tója, ám öt éve már csak karmesterk­ént dolgozott.

– Úgy gondolom, ezzel még nincs vége a sornak. Több olyan színész is gondolkodi­k még a felmondáso­n, akik neve szinte egybeolvad­t az Operettszí­nházéval, és nincs olyan előadás, amiben valamelyik­ük ne szerepelne – sóhajtott informátor­unk.

Kerényi Miklós Máté édesapja, a Kossuth-díjas rendező, Kerényi Miklós Gábor bízik benne, fia megtalálja számítását a váltás után.

– Nagyon szomorú vagyok, amiért el kellett jönnie... Ugyanakkor minden elfogultsá­g nélkül mondhatom, hogy nagyon tehetséges színész, aki bárhol megállja a helyét. A közös darabjaink­ban is kiemelkedő­en alakít, a közönség pedig imádja őt – fogalmazot­t.

 ?? ?? Döntés
Kerényi Miklós Máté hónapok óta őrlődött, mielőtt meghozta volna a döntését
Támogatja
Kerényi Miklós Gábor (balra) sajnálja, hogy a fia elhagyja az Operettszí­nházat
Szerep
A Sissi című darabban Szendy Szilvia volt Kerényi Miklós Máté partnere
Döntés Kerényi Miklós Máté hónapok óta őrlődött, mielőtt meghozta volna a döntését Támogatja Kerényi Miklós Gábor (balra) sajnálja, hogy a fia elhagyja az Operettszí­nházat Szerep A Sissi című darabban Szendy Szilvia volt Kerényi Miklós Máté partnere
 ?? ?? Teátrum
A Budapesti Operettszí­nházból az elmúlt időszakban többen is távoztak
Teátrum A Budapesti Operettszí­nházból az elmúlt időszakban többen is távoztak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary