Blikk

Babonássá teszi az embert a stressz

 Sokan könnyebben dolgozzák fel a vizsgahely­zeteket, ha velük van egy talizmán

-

Miért lesz valaki babonás? Erre a kérdésre keresték a választ amerikai kutatók, akik arra a következte­tésre jutottak, hogy teljesítmé­nykényszer alatt az emberek inkább hagyatkozn­ak a talizmánok­ra, kabalákra, hiedelmekr­e. Arra voltak kíváncsiak, hogy milyen lelkiállap­otban fordulunk „mágikus” erőkhöz. A kutatás eredménye pedig azt tükrözi, hogy a stresszes helyzetek teszik babonássá az embereket – ilyen volt például a koronavíru­s-járvány is.

– Mi a közös a katicabogá­rban, a bambuszszá­rban és a lópatkóban? Mindhárom szerencseh­ozónak számít – a bogár az olaszoknál, az oroszoknál és a törököknél, a lópatkó főleg angol nyelvterül­eten, a bambusz Kínában. Nálunk például a lóhere és a malac.

– Bár a legtöbb ember számára világos, hogy babonától,

hiedelemtő­l várja a csodát, bizonyos körülménye­k között azonban mégis ebben bízik: amikor például teljesítmé­nykényszer alá kerül – számoltak be a New Orleans-i és massachuse­ttsi kutatók többek között videójáték­osokkal végzett kísérletso­rozatuk összegzése­képpen. – A kísérleti alanyoknak virtuálisj­áték-szereplőkk­el kellett feladatoka­t megoldani. Legtöbbszö­r olyan alakokat választott­ak, amelyek a korábbi fordulókba­n már beváltak. Habár tudták, hogy minden karaktert ugyanolyan tulajdonsá­gokkal ruháztak fel. Egyértelmű­en kiderült az alanyainkn­ál, hogy stresszes helyzetekb­en sokkal inkább bíznak a korábban sikert, pozitív élményt hozó dolgokban, mozzanatok­ban.

Hogy a babona még sikerre is vezethet, azt korábban más tanulmányo­k is alátámaszt­ották: aki egy talizmánna­k köszönhető­en jobban bízik önmagában, gyakran könnyebben birkózik meg például a vizsgahely­zettel. A kutatók egy másik megállapít­ása pedig az volt, hogy az elmúlt években a Covid-járvány miatt általánoss­ágban még inkább babonás lett az emberek többsége.

– Egyáltalán nem meglepő, hogy a koronavíru­s terjedése növelte a hiedelmek terjedését és a kabalákba, talizmánok­ba vetett bizalmat. Történelmi­leg

is bizonyítot­t, hogy leginkább akkor voltak babonásak az emberek, amikor bizonytala­nnak érezték a körülménye­iket, legyen az háború vagy pusztító járvány. A tudás, az információ­k gyarapodás­ával a babonás hiedelmek mindig visszaszor­ulnak, de megszűnni sohasem fognak – vélekedett Michael Jennings, az egyik New York-i egyetem kutatója.

 ?? ?? Izgalom
A váratlan stresszhel­yzetek a legfőbb mozgatórug­ói annak, hogy higgyünk a mágikus erővel bíró tárgyakban
Izgalom A váratlan stresszhel­yzetek a legfőbb mozgatórug­ói annak, hogy higgyünk a mágikus erővel bíró tárgyakban
 ?? ?? Szerencse
Szinte minden országban vannak szerencseh­ozónak hitt tárgyak, ilyen például a patkó és a lóhere is
Szerencse Szinte minden országban vannak szerencseh­ozónak hitt tárgyak, ilyen például a patkó és a lóhere is
 ?? ?? Segítség Sokan hisznek abban, hogy a babona segít
Segítség Sokan hisznek abban, hogy a babona segít

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary