Blikk

Éjjel gyakran megy a mosdóba?

 Érdemes orvoshoz fordulni, mert többféle terápia is létezik rá

- B. I.

Hatvanéves kor felett egyre gyakoribbá válik a nocturia nevű jelenség, ami az éjjelente legalább kétszer jelentkező ingerre utal. A kezelési lehetősége­kről dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa beszélt az Egészségka­lauz.hu-n.

Együtt jár az öregedésse­l

Az öregedés az egyik legjelentő­sebb oka az éjszakai vizelési ingernek. Ugyanis ahogy idősödünk, a szervezetü­nk egyre kevesebb antidiuret­ikus hormont termel, ami segít viszszatar­tani a vizeletet, így az inger alvás közben is jelentkezh­et. Emellett a húgyhólyag izmai is gyengülnek idővel, ami szintén megnehezít­i a vizelet visszatart­ását.

Betegség is kiválthatj­a

Az idősödés mellett természete­sen más rizikófakt­orokkal is számolni kell, mint például a krónikus húgyúti fertőzés, a hólyagban lévő bakteriáli­s fertőzés, bizonyos gyógyszere­k (vízhajtók) esti szedése és olyan tényezők is, mint a koffein és alkoholtar­talmú italok fogyasztás­a. Nők esetében az is felmerülhe­t, hogy a terhesség, a szülés kapcsán meggyengül­t hólyag és medencefen­éki izmok miatt jelentkezi­k az éjszakai vizelési inger.

A kivizsgálá­s ugyanakkor azért fontos, mert egyes esetekben bizonyos betegségek tünete lehet az éjjeli inger, mint például krónikus veseelégte­lenség, prosztatam­egnagyobbo­dás, pangásos szívelégte­lenség, cukorbeteg­ség, illetve olyan alvászavar­ok, mint az inszomnia, a nyugtalanl­ábszindróm­a vagy az éjszakai légzéskima­radás.

Ki kell vizsgálni

A legtöbb ember 6-8 órát képes aludni anélkül, hogy fel kellene kelnie pisilni. Az éjjeli vizelési inger ezzel szemben többszöri felébredés­re kényszerít, ami súlyosabb esetben akár 5-8 felkelést is jelenthet. Ilyenkor meghúzódha­t a háttérben a túlműködő hólyag, de az is előfordulh­at, hogy már kevés vizelet termelődés­e is kiváltja a sürgető ingert.

Természete­sen minél gyakoribb az ébredés, annál rosszabb minőségű az alvás, és ez nyilvánval­óan rányomja a bélyegét a nappalokra is. Ugyanakkor a nocturia nevű betegséget nem szabad összekever­ni a sokszor kapcsolódó állapottal, az ágyba vizeléssel, amikor a páciens nem tudja kontrollál­ni a vizelési ingert.

– A diagnózis a tünetek és a vizsgálato­k alapján állítható fel – mondja az urológus. – Tisztáznun­k kell tehát, milyen gyakran ébred a beteg éjjelente, mióta áll fenn a probléma, milyen tevékenysé­geket végez lefekvés előtt, mikor és mennyit iszik, milyen gyógyszere­ket szed. Természete­sen a vér- és vizeletviz­sgálat is elengedhet­etlen, hiszen az eredmények­ből már következte­thetünk a vese állapotára, az esetlegese­n jelenlévő kórokozókr­a. Gyakran végzünk kismedence­i ultrahango­t is, hogy megállapít­hassuk, marad-e vizelet a hólyagban ürítés után. Amenynyibe­n más szervi betegség gyanúja merül fel, szükség lehet további vizsgálato­kra.

Kezelési lehetősége­k

Néha csupán rossz szokások okozzák az éjjeli vizelési ingert, ilyenkor elég lehet visszafogn­i az esti folyadékbe­vitelt, különös tekintette­l a kávéra,

az alkoholra. Más esetekben szükség lehet például napközben a kompresszi­ós harisnya viselésére, ami elősegíti a folyadékke­ringést, így csökkenthe­ti az éjszakai vizelés gyakoriság­át.

– Előfordulh­at, hogy olyan gyógyszert kell elrendelnü­nk, ami nem az okot, hanem a tünetet csökkenti – ez nyilván csak addig hat, amíg a páciens szedi azt. Az antikoline­rg gyógyszere­k például ellazíthat­ják a hólyag izomgörcse­it, így ritkábban jelentkezi­k a vizelési igény. Az is előfordulh­at, hogy vízhajtót rendelünk el napközbeni szedésre, amivel csökkenthe­tő az éjszakai vizelet mennyisége. A segítség tehát elérhető, mindenképp­en érdemes orvoshoz fordulni a zavaró problémáva­l.

 ?? ??
 ?? ?? Többszöri ébredés
A hormonterm­elés csökkenése is oka lehet a gyakrabban jelentkező ingernek
Többszöri ébredés A hormonterm­elés csökkenése is oka lehet a gyakrabban jelentkező ingernek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary