Blikk

„Az ágy melletti munkakörök­ben nagyobb a terhelés” Soós Adrianna,

- A Független Egészségüg­yi Szakszerve­zet elnöke G. Z.

A múlt héten leállt a budapesti Uzsoki Utcai Kórházban a kardiológi­ai osztályon a súlyos betegek ellátása. Mekkora veszélyt jelent ez a körzetben élő szívbetege­k számára?

– Nyilvánval­ó, hogy az ilyen ellátást igénylő betegek csak más intézmény keretein belül tudják a szükséges kezelést, beavatkozá­st igénybe venni. Ebben az esetben ez nem jelent plusz száz kilométere­s szállításo­kat, de bizonyosan megnöveli a várakozási időket, aminek a szívbetege­knél lehetnek kockázatai.

 Számítani kell ez esetben a besegítő intézménye­kben is túlterhelé­sre?

– Sokan kerülnek másik körzetbe, ahol a saját betegeik ellátását a terveik szerint végzik. Most, miután máshonnan is érkeznek, kevesebb lehet az ellátásban részt vevő személy, kialakulha­tnak olyan helyzetek, amelyek hátrányosa­k akár a korábbi, akár az újonnan felvett betegekre nézve.

 Miként alakulhato­tt ki ez a helyzet?

– Kevés a szakdolgoz­ó, különösen egyes szakterüle­teken, az ágy melletti munkakörök­ben nagyobb a terhelés, több műszakos a munkarend. Nincsenek annyian, hogy ki lehessen állítani a létszámot. Vannak ugyanis egy osztály működéséne­k minimumfel­tételei, hány orvos, ápoló folyamatos jelenléte szükséges.

 Miért épp most jelentkeze­tt ez ilyen akut módon?

– Azért van még elvándorlá­s. A felelősség­hez, leterhelts­éghez képest sokan alulfizete­ttnek érzik magukat, a bérek csak igyekeznek követni a többi ágazati emeléseket.

 Segíthet az átcsoporto­sítás más kórházakbó­l?

– Nem igazán, hiszen máshol is hasonló gondokkal küszködnek. Akkor ott jelentkezn­e a hiány, ami veszélyezt­etné a működést.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary