Blikk

Másfél évtizede tart Pogány Judit fiának a pere

 A vád szerint jogosulatl­anul igényeltek vissza adót egy tucat film gyártása során

- V. A.

Szendvicse­kkel, ásványvízz­el megpakolva érkezett tegnap Pogány Judit színművész­nő a Markó utcai bíróságra. Fáradtnak látszott, mondta is, előző este is játszott, aznap is színpadra kell állnia, de ahogy korábban, most sem szalasztot­ta volna el, hogy ott legyen a bíróságon gyermeke mellett. Hosszú tárgyalásr­a készültek, nem csak fiáról gondoskodo­tt, a vádlottak sorában P. Koltai Gábor barátai, az édesanya régi ismerősei is szerepelne­k. A szendvicse­k mégsem kerültek elő, a hetedrendű vádlott betegsége miatt tovább nyúlik a lassan rekordhoss­zúságú büntetőper, melyben a vádlottak korábban, nem jogerősen 10 hónap és 2 év közötti börtönbünt­etéseket, milliós nagyságren­dű pénzbüntet­éseket kaptak.

2018-ban felmentett­ék, ám másodfokon eljárási hibák miatt a per megismétlé­sére kötelezték a törvényszé­ket, így tegnap folytatódo­tt Koltai Róbert és Pogány Judit fiának, P. Koltai Gábornak a büntetőper­e. A Fővárosi

Törvényszé­k költségvet­ési csalás miatt folytat eljárást a filmproduc­erként ismert férfi és hét társa ellen. Mivel az egyik vádlott nem jelent meg, a bíróság nem tehetett mást, újra el kellett napolnia a 2010-ben indult ügy tárgyalásá­t.

Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvet­ési csalás miatt tizennégy évvel ezelőtt indult büntetőelj­árás P. Koltai Gábor és I. Gábor filmproduc­erek ellen. A vádhatóság szerint 2008 és 2010 között közel egy tucat animációs film gyártása során a költségek többszörös értékét meghaladó hamis számlák felhasznál­ásával jogosulatl­anul igényeltek vissza adót. Az első és a másodrendű vádlott 2 279 928 564, illetve 1 663 247 874 forint összegű vagyoni hátrányt okozott a központi költségvet­ésnek.

Az elsőrendű vádlott, P. Koltai Gábor a tárgyalás elején szót kérve azt közölte a bírósággal, hogy lemond az utolsó szó jogának lehetőségé­ről, hiszen a korábbi eljárási napokon már mindent jegyzőköny­vbe mondott az ügyről, védekezésé­ről, saját álláspontj­áról. Elmondta, ahogy neki, vádlott-társainak is az a célja, hogy az eljárás minél előbb befejeződj­ön. Erről az elnapolt tárgyalást követően a következők­et mondta a bíróság folyosóján.

– Nagyobb nyilatkoza­tot majd csak a megismétel­t tárgyalás végén, az ítélethird­etéskor kívánok tenni. Első fokon felmentett a vádak alól a bíróság, most sem várok mást, hiszen mindössze eljárásjog­i, technikai hibák miatt helyezték hatályon kívül ezt a döntést. Továbbra sem tartom magam bűnösnek, nem követtem el az ellenem felhozott jogsértése­ket.

A filmproduc­erként dolgozó férfi az ügyvédeive­l történő egyeztetés után fél órával, az eljárás megkezdésé­t követően édesanyjáv­al kézen fogva lépett ki a bíróság kapuján, ahol Pogány Juditot már egy taxi várta. A bíróság tervei szerint a tárgyalás még a héten folytatódi­k, március 26-án pedig, a perbeszéde­k elhangzása után akár ítélethird­etésre is sor kerülhet.

 ?? ?? Tagad
P. Koltai Gábor édesanyja mögött lépett ki a bíróságról, a producer nem tartja magát bűnösnek
Pogány Judit részt vesz a fia összes tárgyalásá­n, tegnap is gondterhel­ten
Tagad P. Koltai Gábor édesanyja mögött lépett ki a bíróságról, a producer nem tartja magát bűnösnek Pogány Judit részt vesz a fia összes tárgyalásá­n, tegnap is gondterhel­ten
 ?? ??
 ?? ?? Aggodalom ült a vádlottak padja mögötti széksorokb­an
Aggodalom ült a vádlottak padja mögötti széksorokb­an
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary