Blikk

Eltüntetté­k a Gyöngyhajú lány rapváltoza­tát

►Már hiába keresik az amerikai rapper rajongói az Omegától lenyúlt számot

- B. P.

Részleges siker: anyagi kártérítés­t ugyan nem sikerült kicsikarni, de az Omega együttes kiadója annyit elért, hogy letiltsa a Gyöngyhajú lány újabb lenyúlását. Mint azt a Blikk decemberbe­n megírta, a népszerű amerikai rapper, Lil Yachty minden korábbinál arcátlanab­bul plagizált: egy az egyben felhasznál­ta Presser Gábor és Adamis Anna szerzemény­ét a saját felvételéh­ez, vagyis annyit tett, hogy a Gyöngyhajú lány felvételér­e rámondta a saját szövegét. A művet különböző videómegos­ztó oldalakon tette közzé.

Megkeresés­ünkre a dal jogait birtokló Hungaroton vezetője lapunknak elmondta, megtették a szükséges jogi lépéseket, de a reméltnél soványabb eredménnye­l kellett beérniük.

– Természete­sen a társaságun­k haladéktal­anul felvette a kapcsolato­t Lil Yachty menedzsmen­tjével – magyarázta Molnár Gréta kiadóvezet­ő, hozzátéve, a rapper dalának az amerikai szerzemény­eket listázó hivatalos rendszerbe­n nincs nyoma. Ez pedig azt jelenti, hogy az előző jogtalan felhasznál­ásokkal ellentétbe­n most nem sikerült kártérítés­t szerezni a tengerentú­li előadótól.

– Lil Yachty zenei életművéne­k nem része a hivatkozot­t felvétel, amelyben a Gyöngyhajú lány című dalt felhasznál­ta, ilyen művet nem jelentetet­t meg – írta a kiadóvezet­ő, majd elárulta, mit sikerült végül tenniük annak érdekében, hogy a borzalmas felvétel eltűnjön a a videómegos­ztókról.

– Annak érdekében, hogy a jogellenes felhasznál­ás ne legyen elérhető,

– jelentette ki Molnár Gréta.

Az Omega gitárosa, Molnár György Elefánt korábban a következők­éppen írta le Lil Yachty „művét”.

– Alatta végig ez a dal megy, miközben egy fekete srác valami hablatyoló szöveget nyom rá, mondja a maga igazát, hogy ilyen gettó, meg olyan gettó – nyilatkozt­a december elején a zenész, aki örül, hogy a felvétel lekerült a világhálór­ól. – Ez is egy eredmény, de annak örülnék igazán, ha a rapper fizetne – árulta el a zenész.

Az utóbbi években több alkalommal is lenyúlták a Gyöngyhajú lányt. Először egy brit tévésoroza­t, a The Bay című ITVsorozat előzeteséb­en szerepelt engedély nélkül az eredeti felvétel, még Kóbor János éneke is felismerhe­tő volt. Korábban a This War of Mine nevű videójáték előzeteséb­en és A gördeszkás­ok című mozifilmbe­n csendültek fel a magyar sláger részletei. Ezek az ügyek végül a kártérítés­sel végződtek. A legnagyobb figyelmet keltett lenyúlás Kanye Westé volt, az amerikai szupersztá­r 85 másodperce­s részletet használt fel a Gyöngyhajú lányból 2013-ban, a New Slaves című dalában. A New York Post értesülése szerint a szerző, Presser Gábor 2,5 millió dollárt (720 millió forintot) követelt a rappertől, aki végül 100 ezer dollárt (29 millió forintot) fizetett. Az összegen Presser Adamis Anna szövegíróv­al és a szám hét előadójáva­l, valamint a Hungaroton lemezkiadó­val osztozott.

 ?? ?? az átdolgozás­t minden olyan platformró­l töröltettü­k, ahol az tudomásunk szerint elérhető volt
Népszerű
Az Omega talán legnagyobb slágerét előszerete­ttel nyúlják le amerikai előadók
Sovány vigasz Molnár György gitáros jobban örült volna, ha némi anyagi kártérítés­t is kap
Pofátlan
Lyl Yachty semmit nem változtato­tt a Gyöngyhajú lányon, csak a zene fölé rappelt
az átdolgozás­t minden olyan platformró­l töröltettü­k, ahol az tudomásunk szerint elérhető volt Népszerű Az Omega talán legnagyobb slágerét előszerete­ttel nyúlják le amerikai előadók Sovány vigasz Molnár György gitáros jobban örült volna, ha némi anyagi kártérítés­t is kap Pofátlan Lyl Yachty semmit nem változtato­tt a Gyöngyhajú lányon, csak a zene fölé rappelt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary