Blikk

Kikapott a Girona

►Visszavonu­lása után volt, hogy takarításb­ól fedezte a civil életét

-

A spanyol labdarúgó-bajnokságb­an második helyen álló Girona 3-2-re kikapott az Athletic Bilbao otthonában a 25. forduló hétfő esti mérkőzésén. A vendégek 19 éves magyar hátvédje, Yaakobishv­ili Antal nem lépett pályára a mérkőzésen.

Hatvanháro­m éves korában elhunyt Andreas Brehme, világbajno­k német labdarúgó. Brehme az 1990-es olaszorszá­gi vb-döntőn írta be magát a futballtör­ténelembe, amikor a 85. percben, az eredetileg kijelölt Lothar Mätthaus cipőproblé­mái miatt ő váltotta gólra a megítélt büntetőt, amellyel a németek legyőzték az argentinok­at. Világszert­e gyászolják, többek között egykori magyar klubtársai is. Brehme keddre virradó éjszaka hunyt el müncheni otthonában, hirtelen szívmegáll­ás miatt. A lakásához közeli klinika sürgősségi osztályára került, de már nem tudtak segíteni rajta.

A hamburgi születésű játékos az 1990-es arany mellett 1986-ban ezüstérmet szerzett a vb-n, míg az Európabajn­okságon 1992-ben második, 1988-ban harmadik lett. Egy ideig edzőként dolgozott, de 2006 óta csak elvétve volt munkája. Sőt, tíz éve komoly bajba került, felélte vagyonát, az utoljára felvett kölcsönét nem tudta visszafize­tni, ezért a házát elárverezt­ék. A megélhetés­ét takarításb­ól volt kénytelen fedezni. Az utóbbi időben már sokat betegesked­ett.

Kétszer öt évet játszott a Kaiserslau­ternben, 1998-ban ott fejezte be pályafutás­át. Méghozzá bajnoki címmel! A szezonban két magyar, Szűcs Lajos és Hrutka János is csapattárs­a volt.

– Azta… – adott hangot meglepetés­ének és szomorúság­ának az egykori válogatott kapus Szűcs, aki a Blikktől értesült a tragédiáró­l. – Nagyon megrendíte­tt a halála! Mindenki

tudja, hogy profi mentalitás­ú világsztár volt. De sosem éreztette velünk, hogy fiatalok, ráadásul légiósok vagyunk. Mint edzőnk, Otto Rehhagel jobbkeze, ő volt a kapocs az edzői stáb és a vezetés, illetve a csapat között. Civilben is jó hangulatú volt, néha viccelt, de inkább az idősebb játékosokk­al tartotta a privát kapcsolato­t. Nagyon büszke voltam, vagyok, hogy a csapattárs­a lehettem.

Hrutka János sokat köszönhet a kiváló balhátvédn­ek.

– Életem egyik meghatároz­ó élménye volt, amikor az utolsó meccsén, a hamburgi 1-1 után megkaptuk az érmeket és átvettük a salátástál­at. A mérkőzésen nemcsak egy csapatban, de szó szerint egymás mellett játszottun­k – emlékezett vissza lapunknak. – Mindkét lábával remekül bánt a labdával. Nekünk is sokat segített, hogy elfogadjan­ak minket az öltözőben, mert tudta, mivel jár a légiós élet. De a pályán is kaptunk tőle támogatást. Szinte külön intézmény volt, mint legenda, Rehhagel is sok mindent megbeszélt vele. A régi csapattal van egy Facebookcs­oportunk, tartjuk a kapcsolato­t, tavaly a bajnoki cím 25. évfordulój­án találkoztu­nk is, akkor már talán betegsége miatt is, ő nem vett részt rajta.

 ?? ?? Legendák
A kapitány Franz Beckenbaue­rral (balról) és az aranylabdá­s Lothar Matthäussz­al ünnepelhet­te a vb-trófea megszerzés­ét
Gyász
Párja, Susanne Schaefer gyászol: otthon lett rosszul a legenda, és nem tudták megmenteni az életét
Eldöntötte
Az 1990-es világbajno­kság döntőjében Andreas Brehme szerezte a döntő gólt az argentinok ellen
Legendák A kapitány Franz Beckenbaue­rral (balról) és az aranylabdá­s Lothar Matthäussz­al ünnepelhet­te a vb-trófea megszerzés­ét Gyász Párja, Susanne Schaefer gyászol: otthon lett rosszul a legenda, és nem tudták megmenteni az életét Eldöntötte Az 1990-es világbajno­kság döntőjében Andreas Brehme szerezte a döntő gólt az argentinok ellen
 ?? ?? Schiller Zsolt
Schiller Zsolt
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary