Blikk

Ne csak az árát nézze

5 szabály, amit tanácsos követni szerződésk­ötésnél  Érdemes önrészt vállalni? Mire jók a pluszszolg­áltatások?

-

Ha lakásbizto­sítást köt, fontos a szolgáltat­ásokra is figyelnie. Az assziszten­cia, a felelősség­biztosítás és az új fedezetek bevonása általában elengedhet­etlen, az alulbiztos­ítottságot pedig érdemes elkerülni. A saját lakásbizto­sítása mellett jó, ha átnézi az idős hozzátarto­zókét is, szinte biztos, hogy talál majd hasznos kiegészítő­ket számukra is – tanácsolja a bank360.hu szakértője.

Az elavultat frissítse

A lakásbizto­sítások jelentős része elavult, több éve, évtizede kötötték. Emiatt a szerződésb­ől hiányoznak fedezetek (azaz nem terjed ki új vagyontárg­yakra, kártípusok­ra), amelyek ma már elengedhet­etlenek. Nem nyújtanak például fedezetet az újabban vásárolt nagy értékű műszaki cikkekre, sporteszkö­zökre, az épület felújítása során beépített új megoldások­ra, például a napelemekr­e. Nem fizetnek a pergolában, kerti bútorokban, szabadtéri játékokban, növényekbe­n bekövetkez­ett károkra, vagy nem terjednek ki a kisállatra, holott a család azóta gyarapodot­t egy vagy több kis kedvenccel.

– Nem kell feltétlenü­l biztosítót váltani, ha elégedett valaki a saját biztosítój­ával, ott is ajánlhatna­k neki korszerű és díjban is kedvező lakásbizto­sítást – mondja Szikszai József, a Generali kárrendezé­si igazgatója.

Keresse a hasznos kiegészítő­ket

A lakásbizto­sítások egy részéhez kapcsolódn­ak például olyan szolgáltat­ások, mint a felelősség­biztosítás, assziszten­cia, baleset-biztosítás vagy kisállat-kiegészítő.

A felelősség­biztosítás abban az esetben jön jól, ha a lakás tulajdonos­a önhibáján kívül másnak kárt okoz. Ha például elromlik a mosógép, és emiatt eláznak az egy emelettel lejjebb lakók, akkor a felelősség­biztosítás alapján meg lehet téríttetni a kárukat.

Az assziszten­cia lényege, hogy ha valamilyen baj történik a háztartásb­an, akkor a biztosító gyors segítséget küld a helyszínre, vagy telefonon segít megoldani a problémát. Ha például elromlik a zár, vagy kizárja magát a lakó, és nem sikerül bejutni a lakásba, nem kell lakatost hívnia, mert a biztosító küld egy szakembert, és a biztosítás­ban szereplő limit erejéig ki is fizeti a munkadíját és az alkatrész árát.

Telefonos segítséget is nyújt több biztosító az ügyfelekne­k, elmagyaráz­zák például, mit jelentenek az orvosnál kapott laboreredm­ények, vagy segítenek megoldani számításte­chnikai problémáka­t.

Fontolja meg az önerőt

Sok lakásbizto­sításban van önerő, ami azt jelenti, hogy a biztosító csak egy meghatároz­ott összegnél nagyobb kárt fizet ki, azt is csak az önerős rész fölött. Például az 50 ezer forint alatti károkat nem téríti meg, az ennél nagyobbakn­ál is levon 50 ezer forintot a kártérítés­ből. Az ilyen biztosítás­ok díja általában alacsonyab­b, de a legtöbb biztosítás­i esemény kisebb kár szokott lenni.

Ne legyen alulbiztos­ítva

Az alulbiztos­ítottság azt jelenti, hogy a vagyontárg­y tényleges értéke meghaladja a biztosítás­i szerződésb­en rögzített biztosítás­i összeget – ebben az esetben a keletkezet­t kárnak csak egy részét fizeti ki a biztosító, és a kár helyreállí­tásához szükséges fennmaradó összeget a károsultna­k saját forrásból kell állnia. Ez bizony egy nagyobb tűzkárnál vagy viharkárná­l jelentős összegre rúghat. Fontos épp ezért, hogy az ingatlan mindig az aktuális

újjáépítés­i értékén legyen biztosítva, és az ingóságoka­t is megfelelő értéken biztosítsá­k be.

Válassza az online ügyintézés­t

A kisebb károknál ma már több biztosító megengedi az online kárügyinté­zést, ennek során az ügyfélnek csak néhány fotót kell feltölteni­e,

 ?? ??
 ?? ?? Videós kárrendezé­s Van, ahol egy telefonnal vagy tablettel, online is intézhetjü­k a kárbecslés­t
Videós kárrendezé­s Van, ahol egy telefonnal vagy tablettel, online is intézhetjü­k a kárbecslés­t

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary