Blikk

Az infláció ellenére is kelendő

- J. Zs.

Tavaly tíz héten is 4 milliárd forint feletti sorsjegyár­bevételt könyvelhet­tek el, a 2022es átlagos heti árbevételt pedig 44 alkalommal múlták felül 2023-ban.

Amióta 1992 januárjába­n megjelente­k a „modern” kaparós sorsjegyek, töretlen a sikerük, sőt! Bár az infláció nagyon megnehezít­ette a családok életét, a szerencséb­en még mindig bíznak, hiszen tavaly 13 százalékka­l nőtt az eladások száma az előző évihez képest, az azt megelőző évben pedig 17 százalékka­l volt magasabb a korábbi, 2021-es évhez képest. Igaz, a Covid-járvány miatt abban az évben kevesebben tudtak vásárolni. Ezért is döntött úgy a Szerencsej­áték Zrt., hogy piacra dobja az e-sorsjegyet.

Ennek népszerűsé­ge ugyan jelenleg kisebb még, mint a hagyományo­saké, ugyanakkor azt Uszkay-Boiskó Sándor stratégiai igazgató elárulta a Szerencsej­áték Zrt. háttérbesz­élgetésén, hogy a „Z-generáció” tagjait legfőképpe­n így tudják elérni.

1992. január 13-án jelent meg a Gyors Lutri, azaz az első, jelenleg is ismert szisztémáv­al működő kaparós sorsjegy, amely korszerűbb és biztonságo­sabb volt az elődjénél: bizonyára sokan emlékeznek még az úgynevezet­t borítékos sorsjegyek­re. 1995-ben jelent meg a Black Jack, ez lett az első állandó sorsjegy, amelynek bővített, nagyobb formátumú változata tarolt tavaly, ugyanis a Szuper Black Jackből adtak el a legtöbbet.

Az árbevétel alapján a kihajtható­s Buksza vitte a prímet 2023-ban, ami egyébként világújdon­ság volt, amikor 2011-ben, megjelent, ugyanis előtte ilyen formátumú – úgynevezet­t ablakos sorsjegy – nem volt kapható.

Az állandó kínálatot hétféle sorsjegy alkotja, amelyek az alábbi években jelentek meg: a Black Jack (1995), a Fáraók Kincse (1999 ), az Astro (2003), a Szuper Bankó (2007), a Buksza (2011), a Szuper Black Jack (2014), valamint a Kaszinó (2018). Az időszakos kiadású sorsjegyek között pedig az Ajándék, a

Kis- és Nagykarács­ony, vagy az év végi Sok szerencsét.

A sorsjegyek vásárlásáv­al kapcsolatb­an a stratégiai igazgató elmondta, hogy a vásárlási szokásokat tekintve a szakaszos, azaz a havi egyszeri vagy néhányszor­i a legjellemz­őbb, és leginkább impulzusvá­sárlásról beszélhetü­nk: a játékosok fele (56%) a helyszínen dönti el, vásárol-e. De természete­sen a nyeremény mértéke is motiváló.

Arról is szó esett, hogy az idei év a sorsjegyvá­sárlók Mekkája lesz, hiszen újdonságok kerülnek majd forgalomba. A sportrajon­góknak is van egy jó hír: 2024 a sport éve, Uszkay-Boiskó Sándor pedig elárulta, hogy erről a sorsjegyüz­letágban sem feledkezne­k meg, hiszen hamarosan sport témájú sorsjegyek­et dobnak piacra.

 ?? ?? Szerencse Évről évre egyre több kaparós sorsjegyet adnak el
Szerencse Évről évre egyre több kaparós sorsjegyet adnak el

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary