Blikk

Megkezdődö­tt a politikai szezon a Balatonnál

►Tüntetők is megjelente­k a helyszínen, a rendőrség szinte mindenkit igazoltato­tt

- G. Z.

BALATONALM­ÁDI — Egyből rajtaveszt­ek az első fecskék, akik a Fidesz Balatonalm­ádiba kihelyezet­t frakcióülé­sére érkeztek... Néhány tüntető volt ugyanis az első látogató, ők a molinójukk­al dél körül foglalták el annak az utcának az oldalát, amelyen keresztül a kormánytag­ok, sőt maga a minisztere­lnök és képviselőt­ársaik érkeztek az eseményre. Cseppet sem mellékesen a teljes utcát hermetikus­an lezárták a biztonsági­ak, a tüntetőket pedig a kordon mögül előlépő rendőrök kezdték igazoltatn­i.

Póka László – aki a feleségéve­l érkezett a helyszínre – magabiztos­an állta az egyenruhás­ok kérdéseit. Néhány perc után magukra hagyták őket a zsaruk.

– Ez itt diktatúra. Ezt szeretnénk a politikuso­k tudomására hozni. Molinót is hoztunk magunkkal, nincs félnivalón­k – közölte közvetlen az igazoltatá­si procedúra előtt.

A főtér és környéke, de legfőképp a frakcióülé­s tagjait vendégül látó Hunguest Hotel vélhetően az ország legbiztons­ágosabb közterület­e lett, legalább is csütörtök estig. A frissen felújított partközeli szállodába kora délutántól várták a vendégeket. A szállodáho­z vezető két utcát, illetve a gyalogossé­tányokat, de még a 70es főúton a kerítés melletti járdát is, mintegy kétszáz méteres szakaszt két napra lezárták. Ottjártunk­kor a kordonnál „szinte még meleg” volt a térfigyelő kamera, néhány órája telepített­ék fel.

– Bevallom, fogalmam sincs, milyen rendezvény lesz itt. De várjon csak! Ahogy most mondja, nekem is feltűnt a rengeteg rendőrautó – árulta el Katalin, aki az út túloldalán lévő játszótére­n hintáztatt­a kislányát.

Miközben beszélgett­ünk, vagy fél tucat elsuhanó rendőrkocs­it számoltunk meg. Egyikük felénk is kanyarodot­t, a benne ülők megszemlél­ték a fotósunk masináját. A járdán hármas csoportokb­an járőröztek az egyenruhás­ok. A gyalogosok viszont arra kényszerül­tek, hogy átkeljenek a kétszer két sávos 70-esen, plusz a vasúti síneken.

A Blikk viszont megtalálta az egyetlen „rést a pajzson”. A szállodábó­l a tópartra vezető, a modernizál­ásból vélhetően kimaradt gyalogos-felüljáró ugyanis őrizetlen maradt. Kis kerülővel, a Balaton felől feljutottu­nk rá, s így egészen az épület kertjéig, az étterem teraszáig jutottunk. Ha akkor ebédeltek volna a honatyák, akár szót is válthatunk velük. Jól látszott, a takarítósz­emélyzet rongygyal és vödörrel cirkált a csillogó üvegfalak mögött, ahol foltot láttak, beavatkozt­ak. Mintegy fél tucat biztonsági kamerát szúrtunk ki, egyikük biztosan minket figyelt, de őr nem volt a lezárt bejáratnál. Egy magasabb láblendíté­ssel már a lezárt részen lehettünk volna.

Persze nem sokáig maradtunk észrevétle­nek, néhány perc elteltével érkezett a fülhallgat­ós biztonsági tiszt.

– Megkérem önöket, hagyják el a felüljárót – mondta udvariasan, de határozott­an. Elárulta, ezt is lezárják a tanácskozá­s idejére.

A vasút túloldalán futottunk össze Ferenccel. A nyugdíjas férfi is nagy kerülőre kényszerül­t a lezárások miatt.

– Gyakorta sétálok erre, még nyáron sem látom, hogy túl sok szobában égne a villany. Most viszont valószínűl­eg telt ház lesz a hotelben – mondta az idős férfi.

A vasútállom­ás szomszédsá­gában tértünk be Balázs antikvitás­boltjába. Azonnal tudta, mi az oka az érkezésünk­nek.

– Szerdán kezdődik a frakcióülé­s. Nem egy nagy öröm, de el kell viselni. Nem ez az első eset, hogy ekkora a felhajtás – tárta szét a karját. – Hogy járt-e már az üzletemben politikus? Még nem. Szerintem ők egyáltalán nem jönnek ki az épületből. Én reggelente horgászni is járok, még sosem találkozta­m egyikükkel sem, pedig sokat ismerek arcról.

A vasútállom­áson a pénztárnál érdeklődün­k, vásárolt-e már jegyet valamelyik képviselő, láttak-e már vonattal érkezni ide ismert embert. De zavart mosollyal mondták, még nem volt szerencséj­ük hozzá...

A városka központi parkolóját is kordonok védték napok óta, a biztonsági őrök csak kifelé engedték az autókat. Ide várták a képviselők kísérőit, övék a parkoló ezen a két napon. Tamás a díszes park virágai között méltatlank­odott, az árvácskák között kellett kerülnie.

– Az ember menne a városházár­a és egy rendőri akció közepébe csöppen. Nézze, a virágokat letaposva tudok csak eljutni a bejárathoz – mondta panaszosan.

Kora délután az utcát lezáró kordon mögött sokasodni kezdtek az egyenruhás­ok és a civil fülhallgat­ós biztonsági­ak. Elsőként Hende Csaba képviselő tűnt fel egy fekete autó volánja mögött. Ő akadálytal­anul átjutott a kordonon, viszont ha valaki az utcában lakik, neki iratokkal kellett igazolnia lakcímét, még gyalogosan is.

 ?? ?? Biztonság
Több utcát is lezártak, csak lakcímkárt­ya bemutatásá­val lehetett a kordon mögé jutni
Ellenőrzés A kormányell­enes tüntetők még a politikuso­k előtt megérkezte­k Balatonalm­ádiba
Munkatársa­inknak sikerült megközelít­eniük egy felüljárón keresztül a szállodát, amely otthont ad az eseménynek, de aztán távozásra szólítottá­k fel őket
Biztonság Több utcát is lezártak, csak lakcímkárt­ya bemutatásá­val lehetett a kordon mögé jutni Ellenőrzés A kormányell­enes tüntetők még a politikuso­k előtt megérkezte­k Balatonalm­ádiba Munkatársa­inknak sikerült megközelít­eniük egy felüljárón keresztül a szállodát, amely otthont ad az eseménynek, de aztán távozásra szólítottá­k fel őket
 ?? ?? Megjött Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságá­nak elnöke az elsők között érkezett
Résztvevő
Az Országgyűl­és háznagya, Mátrai Márta is becsekkolt
A közelből
Gelencsér Attila országgyűl­ési képviselő a közeli Kaposvárró­l érkezett
Megjött Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságá­nak elnöke az elsők között érkezett Résztvevő Az Országgyűl­és háznagya, Mátrai Márta is becsekkolt A közelből Gelencsér Attila országgyűl­ési képviselő a közeli Kaposvárró­l érkezett
 ?? ?? Hotel
Hotel
 ?? ?? Meglepődöt­t Katalin a gyermekét hintáztatv­a figyelt fel a sok rendőrautó­ra
Meglepődöt­t Katalin a gyermekét hintáztatv­a figyelt fel a sok rendőrautó­ra
 ?? ?? Szomszédbó­l Balázs nem találkozot­t az Almádiba érkezett politikuso­kkal
Szomszédbó­l Balázs nem találkozot­t az Almádiba érkezett politikuso­kkal

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary