Blikk

Átadják a szerveket

- K. D.

Egyre többen adományozz­ák oda szerveiket: 2023-ban tovább emelkedett a szervtrans­zplantáció­k száma. Tavaly több vese-, máj- és szívátülte­tést végeztek, mint az azt megelőző évben – közölte az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplan­tációs Igazgatósá­ga.

Tavaly 186 donorjelen­tést fogadtak 44 kórházból, végül 131 donáció valósult meg elhunyt szervdonor­ból 38 kórházban. Agyhalottb­ól 413, élő donorból pedig 44 szervet távolított­ak el transzplan­tációs céllal.

Transzplan­tációs várólistán 2023-ban 1791 beteg fordult meg, 536 új beteg került fel várólistár­a, az év végén pedig 1248 beteg várakozott szervátült­etésre. A betegek várakozási ideje a tüdőátülte­tés esetén volt a legrövideb­b, 0,72 év.

Csontváry Kosztka Tivadar felbecsülh­etetlen értékű, a nagyközöns­ég által régóta nem látott, Holdtölte Taorminába­n című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria a február 22-én nyíló, ingyenes Róma–Budapest tárlatán. A különleges kiállítás március 28-ig látogathat­ó.

Csontváry 1901-ben festett szicíliai tájképének felbukkaná­sa azért számít művészeti szenzáción­ak, mert a magántulaj­donban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség.

„Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjt­eményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminába­n” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettö­rténésze.

Csontváry több alkalommal is járt Szicíliába­n, az egyik ilyen utazása során festette ezt a képet, valamint párját, a Mandulavir­ágzás Taorminába­n című művét.

A kép értékét nehéz felbecsüln­i, de az biztos, hogy jelenleg egy Csontváry-festmény tartja a magyar aukciós rekordot: a Titokzatos sziget című alkotást 2021-ben Virágéknál 460 millió forintért adták el.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary