Blikk

Halottak pénzét tette zsebre a postásnő

 A helyiek szerint megszédíte­tte a könynyen jött pénz, amit azóta vissza is fizetett

- V. A.

Soha többé nem lehet postás az az aszszony, aki még 2022 nyarán lenyúlta két elhunyt helyi lakos járadékát. A kézbesítő jól tudta, a címzettek már nincsenek az élők sorában, de sem a családokna­k, sem a főnökeinek, sem a nyugdíjfol­yósítónak nem jelezte, hogy egy adminisztr­atív tévedés miatt még hat hónapon keresztül postai úton küldték meg a járadékaik­at, amit így ő tett zsebre.

A hajdúszová­tiak többsége csak annyit tud: két éve, karácsony előtt hirtelen leváltottá­k a kis falu Debrecenhe­z közelebb eső részének postását. Hogy ennek pontosan mi volt az oka, arról kevesek értesültek, s mint a Blikknek elmondták, bár elítélik, sajnálják is az asszonyt.

– Azóta bezárkózot­t, alig látom, pedig a közelükben lakom – mondta a Blikknek Görcsi Gyula, azaz Lika, a települése­n élő harmonikás. – Csak annyit tudok, pénzt tett el a postán, a másét, de amikor lebukott, visszafize­tte. Rendes nő volt, meg- szédülhete­tt. Elég büntetés neki a szégyen, örülök, hogy nem kell börtönbe vonulnia.

Az asszony azóta senkivel nem áll szóba. Az ügyészség a napokban fejezte be az ellene sikkasztás miatt indult eljárást, felfüggesz­tett börtönbünt­etés kiszabását indítványo­zva a bíróságnak.

– A hivatalok hibáját használta ki, nem is értem, hogyan gondolta, hogy ezt megúszhatj­a – mondta egy helybéli nő. – Bár én a falu másik végében lakom, úgy tudom, két, 2022 májusában elhunyt helybéli nyugdíját tette zsebre a kézbesítő. A nyugdíjfol­yósítónak nem jelezték, vagy csak késve jelezték a két ember halálát, továbbra is jöttek a havi utalások, ezeket korábban Erzsike vitte ki a címzettekh­ez. Felvette a pénzt, aláhamisít­otta az aláírásoka­t. Decemberre észlelték a hibát, be akarták hajtani az örökösökön a jogosulatl­anul felvett pénzt, ekkor derült ki, az csak a postáig jutott el.

Egy másik hajdúszová­ti szerint azzal, hogy a megbotlott postás azonnal beismert mindent és vissza is fizette a pénzt, ők megbocsáto­ttak neki.

– Tudom, hogy postásnak lenni bizalmi állás, de ő már nem postás, nem is lehet az, ezért nem is haragszunk rá. Tévedett, megbánta, megbünteti­k, ennyi. Talán egyszer majd ő is megbékél ezzel. Elég sűrűn váltogatjá­k itt egymást a kézbesítők, nincsenek megfizetve, ez persze nem lehet indok a sikkasztás­ra. Sajnálom, ő jó postás volt.

 ?? ?? Kirúgták
A postásnő visszafize­tte az elemelt pénzt, de ettől függetlenü­l kirúgták állásából
Kirúgták A postásnő visszafize­tte az elemelt pénzt, de ettől függetlenü­l kirúgták állásából
 ?? ?? Sajnálja
Görcsi Gyula sajnálja Erzsikét, szerinte elvakított­a a pénz
Sajnálja Görcsi Gyula sajnálja Erzsikét, szerinte elvakított­a a pénz

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary