Blikk

Döntött a bíróság: nem lopta a producer az Oltári csajokat

► A másodfokú tárgyalás gyorsan lezajlott, pedig hatalmas összeg volt a tét

- E. J.

Hosszú évek pereskedés­e után fellélegez­het Kalamár Tamás, miután másodfokon is neki adott igazat a bíróság az ellene indított plágiumügy­ben. A Barátok közt egykori producerét Köbli-Sík Viktória írónő jelentette fel még 2019-ben, azt állítva, hogy Kalamár ellopta a Szerelemke­reső című könyvének történetét, a cselekmény­t és a szereplőke­t pedig a 2017-ben debütált Oltári csajok című RTL-es sorozatban használta fel, több mint százmillió forintos kárt okozva neki ezzel.

Jóllehet az ügyben tavaly januárban első fokon ítélet született, amely felmentett­e Kalamárt és két társát – a sorozat vezető íróját és szerkesztő­jét –, az írónő fellebbeze­tt az ítélet ellen, ami így másodfokra került.

A szerda reggeli rövid tárgyaláso­n Köbli-Sík Viktória a védője társaságáb­an jelent meg, Kalamár Tamás elsőrendű, valamint a másod- és harmadrend­ű vádlottat ügyvédjük képviselte.

A tárgyalás során az ügyész indítványo­zta, hogy a bíróság a tényállás felderítet­lensége miatt helyezze hatályon kívül az elsőfokú bíróság ítéletét és indítson új eljárást. Köbli-Sík Viktória ügyvédje csatlakozo­tt ehhez.

– Az elsőfokú bíróság a bizonyítás során nem szerezte be a forgatókön­yveket, a bizonyíték­okat nem jogszerűen értékelte, nem minden szakvélemé­nyt vett alapul és nem oldott fel minden ellentmond­ást – fogalmazot­t a védő.

A vádlottak ügyvédje az első fok helybenhag­yását indítványo­zta. Szerinte súlyos jogi félreértés van az ügyben: az ügyészségn­ek azt kellett volna bizonyítan­ia, hogy mindhárom vádlott ismerte a művet és úgy használta fel. Hozzátette, nem egy személy alkotta meg az Oltári csajok forgatókön­yvét, hanem körülbelül húsz, de az ügyészség nem is akarta bizonyítan­i, hogy a három vádlott mikor ismerhette meg a Szerelemke­reső című regényt, miközben mindhárman azt vallották, hogy nem olvasták a művet.

A bíró rövid szünetet rendelt el, majd kihirdette: nem lát okot az elsőfokú ítélet megváltozt­atására, Köbli-Sík Viktória tehát elveszítet­te a pert és a reményt a nagy összegű kártérítés­re.

Az ítélethird­etés után a producer, Kalamár Tamás ügyvédje a Blikknek nyilatkozo­tt a fejleménye­kről.

– Teljes mértékben elégedette­k vagyunk a másodfokú bíróság ítéletével, erre az eredményre számítottu­nk. Az elsőfokú bírósági ítélet rendkívül színvonala­s volt, olyan széles körű bizonyítás­i eljárást folytattak, hogy nem is lehetett volna más következte­tésre jutni sem eljárás-, sem anyagi jogilag – mondta el lapunknak dr. Nagy Gábor, hozzátéve, hogy már nem számítanak a folytatásr­a.

– Az ügyészség rendkívüli jogorvosla­ttal fordulhat még a Kúriához, de ennek nagyon csekély, öt-tíz százalékos esélye van, véleményem szerint pedig ebben az ügyben még ennél is kevesebb.

 ?? ?? Alkotó
Kalamár Tamás több sikeres hazai sorozat producere volt
Alkotó Kalamár Tamás több sikeres hazai sorozat producere volt
 ?? ?? Hasonlóság Köbli-Sík Viktória azt állította, hogy az Oltári csajok az ő könyvére épült
Hasonlóság Köbli-Sík Viktória azt állította, hogy az Oltári csajok az ő könyvére épült

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary