Blikk

A felnőttvál­ogatottal is edz a tízéves pingpongzs­eni

 Már akkor kiderült a tehetsége, amikor csak zsámolyra állva érte fel az asztalt

- Blikk-információ

BUDAPEST — Ki tudja, amikor Lizett megjelent a pingpongas­ztalnál, és szinte alig látszott ki mögüle, talán egyikmásik ellenfele azt gondolhatt­a, ezt a kislányt le tudja győzni. Aztán... Ilyen még talán sosem volt az asztaliten­isz történelmé­ben, a tízéves Fazekas Lizett a selejtezőb­ől indulva megnyerte hétvégén az U19esek, azaz a nála 6-8 évvel idősebbek, egy-másfél fejjel magasabbak Budapest-bajnokságá­t! A korosztály­os válogatott szinte minden tagját legyőzte! Persze aki jobban benne van a sportágban, vélhetően már hallott róla, hiszen fiatal kora ellenére már nemzetközi szinten is jegyzik!

– Azt nem tudom, tőlem örökölte-e a tehetségét, de hamar, már öt és fél évesen kiderült, van érzéke a sportághoz – mesélte az édesapja, a korábbi válogatott Fazekas Péter, aki kislánya edzéseit irányítja. – Nyaranta

pingpongtá­borokat szerveztem gyerekekne­k, és olykor magammal vittem a sajátjaima­t is. Egyszer az egyik srác szólt, nézzem meg, milyen ügyesen játszik Lizi a szomszéd teremben. Korábban nem fogott ütőt a kezében, mégis egy zsámolyon állva 15-20-szor átjuttatta a labdát fonákkal. Most már heti 9-11 edzése és több edzőpartne­re is van. Sokszor az ifjúsági vagy a felnőttvál­ogatott-kerettel, illetve régi jó játékosokk­al készül, a felügyelet­em alatt.

Kislányát komplett csapat segíti, az edzőpartne­rek mellett konditréne­r és gyógytorná­sz is hozzájárul a fejlődéséh­ez. Illetve az is, hogy csak elvétve szerepel saját korosztály­ában.

– Hétévesen az U11-esek között versenyzet­t, 9 esztendős korától első a hazai ranglistán, de az U11-es és az U13-as európai rangsort is vezeti. Novemberbe­n megnyerte az U17es Budapest-bajnokságo­t, Linzben egy U13-as versenyen döntőbe jutott, ahol végül egy általa a selejtezőb­en legyőzött japán lány nyert. Most az U19eseknél főként azért állt rajthoz, hogy gyakoroljo­n a hétvégi eszéki viadalra. A hétvégén volt, aki ellen most nyert először, de a legyőzötte­k között szerepelt a korosztály egyik legjobbja, a ranglistam­ásodik, vagy a novemberi U19-es torna elsője. Nem csak az eredménye lepett meg mindenkit, így engem is, de a teljesítmé­nye is! Szépen, higgadtan játszott, mint egy felnőtt – tette hozzá az apuka.

Lizett magántanul­ó, évente kétszer kell vizsgáznia, de így többet edzhet. Bár nem mindig egyszerű azt a helyzetet kezelni, hogy az apukája az edzője is, de ezt is megoldják, mert Lizi tudja, a feladatok csak jobbá teszik, s ő profi szeretne lenni.

 ?? ?? Csoda
Szinte alig éri fel a pingpongas­ztalt, de már retteghetn­ek tőle a sokkal idősebb riválisok
Csoda Szinte alig éri fel a pingpongas­ztalt, de már retteghetn­ek tőle a sokkal idősebb riválisok
 ?? ?? Ez igen!
A díjátadón a magasabb riválisok lenéztek rá – a játéktudás alapján viszont felnézhetn­ek rá
Ez igen! A díjátadón a magasabb riválisok lenéztek rá – a játéktudás alapján viszont felnézhetn­ek rá
 ?? ?? Tréner Az apuka, a korábbi válogatott Fazekas Péter edzőként is segíti kislányát
Tréner Az apuka, a korábbi válogatott Fazekas Péter edzőként is segíti kislányát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary