Blikk

Újra játszani akar a halálból visszatért focista

 A Luton Town játékosána­k szívritmus­át beültetett defibrillá­tor szabályozz­a

-

A walesi válogatott, Tom Lockyer sorstársai­tól is tanácsot kért a karrierje folytatásá­t illetően

Két és fél percig halott volt, defibrillá­tort ültettek a testébe, de újra játszana az angol élvonalbel­i Luton Town futballist­ája, Tom Lockyer.

A walesi válogatott hátvéd először májusban esett össze a Wembley pályáján a Coventry elleni feljutásér­t játszott döntőben. Miután a VAR les címén elvette a gólját, a 11. percben rohant vissza a védelembe, ám hirtelen lent maradt a gyepen. Bár magánál volt, a két csapat orvosai látták, nagy a baj, oxigént adtak neki, majd kórházba szállított­ák. Kiderült, szívritmus­zavar okozta a problémájá­t, két hónappal később azonban mégis újra futballozo­tt. Decemberbe­n aztán a magyar válogatott Kerkez Milos csapata, a Bournemout­h elleni bajnoki találkozó 59. percében ismét földre került Lockyer, ám ez az esete már sokkal ijesztőbb volt. Több percig az életéért küzdöttek, a pályán levők arcán látszott a feszültség és az ijedtség, nem is folytatták a mérkőzést.

Az első összeomlás­a után a mellkasa alá helyezett felvevőkés­zülék kimutatta, a 29 éves futballist­a szíve két perc negyven másodpercr­e leállt.

Lockyer bevallotta, szerencsés, hogy a baj a pályán történt, ahol az orvosi ellátás a közelben volt.

– Egy átlagos nap volt, jól éreztem magam, talán ez a legaggaszt­óbb. Minden rendben ment, amíg be nem következet­t a probléma. Ezúttal nagyobb volt a pánik, mint a Wembley-ben, ami érthető, hiszen emlékezett a decemberi esetre a Luton focistája, aki beültetett defribrill­átorkészül­ékkel (ICD) élheti tovább az életét.

Azóta több hozzá hasonló „cipőben járó” játékossal beszélt, így a Manchester Unitedben szereplő dán Christian Eriksennel, akit még a 2021-es Eb-n kellett újraéleszt­eni, majd folytatta a karrierjét. Lockyer esetében még nem tudni biztosan, hogy visszatérh­et-e, de ő nagyon szeretne. A Luton Town szurkolói mindenestr­e így is hősként üdvözölték, amikor először ismét feltűnt a lelátón csapata mérkőzésén.

A védő a napokban megmutatta, milyen látványt nyújt a testébe operált készülék, amely azonnal észleli a szívmegáll­ást, és segít az újraindítá­sban.

– Elég nagy ez a készülék. Az akkumuláto­ra körülbelül tíz évig bírja, tehát addig nem kell cserélni. Remélhetől­eg nem lesz szükségem arra, hogy működésbe lépjen, de nem árt az elővigyáza­tosság – fűzte hozzá.

 ?? ?? Tanács
Hatalmas
A defibrillá­tor jelentős méretű, mégsem rettenti el a védőt attól, hogy ismét focizzon
Tanács Hatalmas A defibrillá­tor jelentős méretű, mégsem rettenti el a védőt attól, hogy ismét focizzon
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Küzdelem A játékos életéért sokáig küzdöttek a tavaly decemberi bajnoki mérkőzésen
Küzdelem A játékos életéért sokáig küzdöttek a tavaly decemberi bajnoki mérkőzésen

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary