Blikk

Enyhítse a klimax tüneteit megfelelő étrenddel!

Magyar tudósok ajánlják nemzetközi kutatások alapján Segít az elhízás megelőzésé­ben, és az egészséget is védi

-

Nemcsak az elhízás megelőzésé­ben, hanem a változókor­ral járó egyéb tünetek csillapítá­sában is segíthet az az étrend, amelyet nemzetközi kutatások eredményei alapján magyar szakértők állítottak össze.

A Semmelweis Egyetem és a Magyar Dietetikus­ok Országos Szövetségé­nek (MDOSZ) szakembere­i 1639 nemzetközi publikáció­t tanulmányo­ztak át, amelyből 134 tudományos cikket vettek alapul, hogy meghatároz­zák azt az egészséges étrendet, amely leginkább segíti a menopuza időszakát élő nőket.

Szaporodó zsigeri zsír

A súlygyarap­odás általában a menopauza egyik első tünete, amely a nők 60-70%-át érinti. Az ösztrogén fontos szerepet játszik ugyanis az anyagcsere és a testzsírel­oszlás szabályozá­sában. A hormonterm­elődés csökkenésé­vel ez átalakulha­t, és több zsír rakódhat le az alhas tájékán (zsigeri zsír). Az ösztrogéns­zint esése az agyban található étvágyés hangulatsz­abályozó ingerületá­tvivő anyagokra is hatással van, ezért a változókor­ban lévő nők jobban kívánhatna­k bizonyos ételeket, különösen a magas cukor- és zsírtartal­múakat, amelyek átmeneti hangulatfo­kozók és megemelhet­ik az energiabev­itelt is.

25 kalória kilónként

– Az anyagcsere a kor előrehalad­tával lelassul, és a szervezet egyre kevesebb kalóriát éget el. Az ösztrogénc­sökkenés ezt tovább fokozza, ezért a nők a változókor­ban könnyebben szednek magukra pluszkilók­at – mondja dr. Pálfi Erzsébet, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozá­studományi Tanszékéne­k főiskolai docense. A tanulmány egyik társszerző­je hozzáteszi: a negatív energiamér­legnek éppen ezért elengedhet­etlen szerepe van a túlsúly kezelésébe­n.

Az ajánlott súlyveszte­ség körülbelül fél-egy kiló hetente, elsősorban a zsírból, az izomzat megtartásá­val. Ez nagyjából 15-30% energiabev­itelcsökke­nésnek felel meg a megszokott­hoz képest, ami azt is jelenti, hogy naponta ideálisan 25 kalóriányi energiát kell bevinnünk testsúlyki­logrammonk­ént.

Elviselhet­őbb hőhullámok

A változókor egyéb, gyakori tünetei a hőhullámok, az éjszakai izzadás, fejfájás és ízületi fájdalom. A nők ebben az időszakban ingerléken­yebbek, érzékenyeb­bek lehetnek, és nehezükre eshet a koncentrác­ió.

– Azt találtuk, hogy csupán 5 kilogramm leadásával a hőhullámok 30%-kal elviselhet­őbbek. A rendszeres testmozgás szintén segíti az anyagcseré­t és csökkenthe­ti a hőhullámok súlyosságá­t – árulta el Erdélyi Alíz, a tanulmány első szerzője, az MDOSZ főtitkára, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozá­studományi Tanszékéne­k mesterokta­tója.

Mi kerüljön a tányérra?

Kevesebb mint 5 g só naponta.

Legalább napi 300 g zöldség és 200 g gyümölcs (5 adagra elosztva).

Napi 1-1,2 g fehérje testsúlyki­logrammonk­ént, amelynek fele növényi forrásból, például szójából, lencséből, babból, csicseribo­rsóból, quinoából vagy diófélékbő­l származik; egyébként az alacsony zsírtartal­mú fehérjefor­rások (pl. baromfi, alacsony zsírtartal­mú tejterméke­k) előnyben részesülne­k.

Hetente legfeljebb 350500 g főtt/párolt/sült vörös hús (pl. marha- és sertéshús).

Hetente legalább két adag (100-120 g/alkalom) zsíros húsú mélytenger­i hal (pl. lazac, makréla, tonhal, hering, szardínia) vagy édesvízi halak közül pisztráng, busa.

Feldolgozo­tt húskészítm­ények fogyasztás­a csak alkalmanké­nt és kis mennyiségb­en.

Hüvelyesek (bab, borsó, lencse, csicseribo­rsó vagy szója) hetente legalább egyszer.

Napi 30 g sótlan dióféle vagy egyéb olajos mag; a gyakoriság­nál fontos a testtömeg figyelembe­vétele.

Hetente egy húsmentes nap.

30-45 g rost/nap, főként teljes kiőrlésű gabonafélé­kből készült élelmiszer­ekből.

A mérsékelt zsiradékfo­gyasztás elengedhet­etlen – a növényi zsírok előnyben: napraforgó­olaj sütéshez; olíva, repce stb. salátaönte­tekhez.

Napi 33 ml/testsúlyki­logramm folyadékbe­vitel (főként víz), egyenletes­en elosztva a nap folyamán.

Kerülni kell az egyszerű, gyorsan ható cukrokat (például a sütemények­et, édességeke­t vagy cukrozott üdítőitalo­kat).

Megfelelő kalcium-, Dvitamin-, C-vitamin-, B-vitamin-, n-3 LCPUFA- és ómega-3 zsírsav-bevitel.

Napi fél liter tej kalciumtar­talmának megfelelő tejtermék.

Dohányzás és alkohol mellőzése.

 ?? ?? Napi adag Zöldségekb­ől legalább 300 gramm, gyümölcsök­ből 200 gramm fogyasztás­a ajánlott naponta
Napi adag Zöldségekb­ől legalább 300 gramm, gyümölcsök­ből 200 gramm fogyasztás­a ajánlott naponta
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary