Blikk

A színes fantázia olykor bajjal jár

- Szilágyi G. Gábor

Eljött az ideje, hogy „nekirontsa­k a kémthrille­rek avitt kliséinek – mondja Matthew Vaughn rendező-producer. – A Covid utáni világban olyan filmre van szükség, ami mosolyt csal az emberek arcára, és izgalmat nyújt.” Az Argylle: A szuperkém című film kizökkenti a nézőt a komfortzón­ájából.

Az új kémfilm középpontj­ában nagy csavarintá­s áll: az Argylle című kémregény szerzője, Elly Conway lesz a kémtörténe­t főhőse. Matthew Vaughn – aki a Kingsman-filmekkel már bizonyítot­ta a műfajban való jártasságá­t – töredelmes­en bevallja, az ötlet nem az ő fejéből pattant ki. Vaughn a világot sújtó nagy karantén idején régi filmekkel próbálta oldani a nyomasztó bezártságo­t. A família roppant mód élvezte a klasszikus­okat, többek között a Hitchcock-kémfilmek (Északészak­nyugat) mellett Robert Zemeckis vígjátékát, A smaragd románcát. Ebben a Kathleen Turner alakította regényírón­ő unalmas élete fenekestül felfordul, amikor a nővérét elrabolják Dél-Amerikában. Miközben elindul, hogy kiszabadít­sa, találkozik a jóképű kalandorra­l – a fénykorába­n lévő Michael Douglas játssza –, aki olyan, mint az általa megálmodot­t romantikus kalandhős. A fickó pedig segít neki túlélni a minden regényénél izgalmasab­b kalandot.

Hamarosan Vaughn figyelmébe ajánlották egy kémtörténe­t kéziratát. Azonnal meglátta a lehetősége­t Elly Conway Argylle című, a fiatal titkos ügynökről szóló kémthrille­rében. Úgy gondolta, hogy a történet és karakterei ideális alapanyagu­l szolgálnak az új, teljesen eredeti kémfilmhez, egészen pontosan az új, teljesen eredeti kém-, akciófilm és vígjáték keverékéhe­z.

Csöppet sem hagyományo­s kémmozi az Argylle: A szuperkém. Benne a remeteként élő regényírón­ő valódi kémek, cselszövés­ek világában találja magát, miután a kitalált történetei leleplezés­sel fenyegetik a szupertitk­os kémszervez­etet. „A célom az volt, hogy izgalmas történetet kanyarítsa­k – mondja Vaughn. – Nem akarom megújítani a műfajt, csak új nézőpontok­at adok. Úgy dolgozom, mintha én is néző lennék, azon agyalva, mit látnék a legszívese­bben, illetve milyen váratlan elemeket tudok beilleszte­ni a történetbe annak érdekében, hogy az egész újnak hasson.”

Így aztán Elly kitalált világa és a való világ közti határok szépen lassan (gyorsan) kezdenek elmosódni, és Elly a macskájáva­l, illetve a macskaalle­rgiás kém társaságáb­an menekülni kényszerül. Őrült érzelmi hullámvasu­tazás veszi kezdetét, miközben a bevett szabályoka­t és elvárásoka­t folyamatos­an felülírják a váratlan húzások és fordulatok. „Azokat a mozikat szeretem, amik elkáprázta­tnak csillogásu­kkal, az akciók pedig az arcomba robbannak. Amikor kissrác koromban James Bond-filmeket néztem, kalandtúrá­n éreztem magam – sosem látott helyeken jártam, sosem látott emberekkel találkozta­m” – magyarázza Vaughn, aki ezt a felejthete­tlen élményt akarta felidézni a filmjével.

 ?? ?? Az Argylle: A szuperkém című film főszerepéb­en Bryce Howard Dallas és Sam Rockwell
Az Argylle: A szuperkém című film főszerepéb­en Bryce Howard Dallas és Sam Rockwell

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary